aanmelden
NAMM Show 2017, Dag 1
Veel nieuws van een warme, eerste dag: Roland, Fender, Fodera, Warwick, Ashdown
Muzieknieuws 19-01-2017 04:01
Vanaf de NAMM-beurs in Anaheim, CaliforniŽ, houden we je vier dagen lang op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van bassen, versterkers, effecten en accessoires. Op de eerste dag zagen we meteen veel moois.

Het is fijn warm, maar licht bewolkt in de voorstad van LA en in de beurshallen is het zelfs broeierig. De eerste dag is altijd de meest bijzondere, want het is een weerzien met veel oude bekenden uit de muziekwereld, maar het is ook nog eens overweldigend qua informatie. Er is zoveel te zien dat je hoofd al snel overloopt en op Dag Twee zie je nieuwe dingen op een 'booth', die je aan het einde van Dag Een gewoon over het hoofd gezien hebt. Gelukkig zijn we er vier dagen en we proberen alle nieuwtjes voor je te spotten.

Dag Nul
Eigenlijk moeten we met Dag Nul beginnen. Op de vooravond van de NAMM hadden zowel Roland/Boss als Fender een perspresentatie. Bij de eerste liepen we Anna Sentina tegen het lijf, die je natuurlijk kent van De Basplaat van DB38. Voor bassisten was er weinig nieuws hoewel de nieuwe Boss CP-1X (een foto volgt later) voor ieder instrument te gebruiken is. Deze multibandcompressor werkt op 18V en moet veel headroom hebben.Fender 

Even later waren we als VIP te gast bij Fender. De Mustang PJ voelt prima aan en bij de nieuwe Professional Series sprong vooral de olijfgroene P in het oog. Hoe ze klinken? No worries, beide zijn besteld voor een test. Los van deze modellen genoten we vooral van de vele Custom Shop-modellen. Foto: Twee prachtige Custom Shop P's met binding!


Foto: De olijfgroene P, die bij ons goed in de smaak valt


Foto: Nog zo'n bijzondere creatie van de Custom Shop, die dit jaar dertig jaar bestaat


Foto: De Mustang PJ


Foto: Ook deze prachtige VI is Custom Shop


Een van de mooie dingen van de NAMM is dat overweldigende wat we hierboven beschrijven, maar ook het aantal merken dat aanwezig is. In tegenstelling tot de Musikmesse, zie je hier merken Reverend, Fodera, Fender, Gibson en Rickenbacker. Het laatste merk heeft nooit veel nieuws, maar het is al fijn om alle 4003's en 4004's in verschillende kleuren bij elkaar te zien en om eigenaar en bassist John Hall even te spreken over de bassen.

Fodera
Bij de kleine booth van Fodera zie je elk jaar de grootste namen en dit keer ook een nieuwe bas: Fodera's versie van de J, oftewel de Emperor-J Classic. 


Foto: De Emperor-J van Fodera, met rechts de vorig jaar geïntroduceerde Monarch-P


De Vinger
De komende dagen zullen we meer nieuws van Warwick melden, maar ga eens naar onze facebookpagina. Vorig jaar zagen we het prototype van de Lee Sklar-signature met een zogenaamde 'producer's switch', oftewel een schakelaar die niks doet. Lee gebruikt het in de studio en menig producer is tevreden als de schakelaar omgaat. Het uiteindelijke model heeft een zesstandenschakelaar die niks doet. Nouja niks? Stand 1 is uit, stand 2 /t/m laat een verschillend ledje branden en bij stand zes zien we een verlichte hand die een middelvinger opsteekt. Lee's trademark. Zoals gezegd vind je een kort filmpje op onze facebookpagina.


Foto: De Vinger.

Nieuw van Warwick's RockStand zijn deze houten standaards. Voor ongeveer drie tientjes heb je een MDF-versie met houtfineer en voor ongeveer een tientje meer eentje van echt hout. Gemaakt in Duitsland! De standaards kun je zelf voorzien van vilt (iets minder stroef, maar geschikt voor nitrocelluloselak) of rubber. Het laatste is stroever, maar kan de lak van bepaalde vintage of dure bassen aantasten. Deze versies zijn niet inklapbaar, dus echt bedoeld voor thuis. Inklapbare versies schijnen er aan te komen, alsmede een rubber dat nitrolak niet aantast.  


Foto: De nieuwe houten standaards van RockStand

Ashdown
Het Britse Ashdown bestaat dit jaar twintig jaar. Ook van dit merk melden we later meer nieuws, maar vanwege het jubileum zijn diverse amps voorzien van bijzondere zwarte of tweed-bekleding.Foto's: Mooie Ashdowns nu nog mooier 

De komende dagen
De komende dagen tonen we je een nieuwe Aguilar, de Reverend Mike Watt-signature, die eindelijk af is. We weten nog niet of de nieuwe Epiphone Thunderbird en  Embassy (beide met tweepuntsbrug, verchroomde elementen, dus helemaal '60s!) op de beurs staan, nieuws van EBS en veel meer.

NAMM Show 2017: onze dagverslagen en videoreportages
Verslag van de beursvloer in Anaheim, Californië

In vier dagverslagen en een preview plus diverse videoreportages brengen we al het nieuws uit L.A. bij jullie op het scherm! Binnenkort natuurlijk ook ruim in De Bassist, maar bekijk hier op DeBassist.nl de volgende artikelen:
 
NAMM Show Preview, met productnieuws van Music Man, Godin, G&L, Ibanez, Morley, ESP/LTD, Fodera, Warwick, Markbass en meer
 
NAMM Show Dag 1 verslag, met productnieuws Roland, Fender, Fodera, Warwick, Ashdown
 
NAMM Show Dag 2 verslag, met productnieuws Warwick, Reverend, Ashdown, Ampeg
 
NAMM Show Dag 3 verslag, met o.a. videoreportage Ibanez, Warwick, John Page, Ashdown, Reverend, Tech21, Aguilar en productnieuws Ashdown, Teye, Epiphone, Radial
 
NAMM Show Dag 4 verslag, met productnieuws John Page, Tech 21, Dingwall, Aguilar, Markbass