aanmelden
NAMM Show 2017, Dag 2
Bassen met veel snaren, bij Warwick, Mike Watt's Reverend bas is eindelijk klaar, productnieuws van Ashdown en Ampeg, en de leugens van Hammond Sr.
Merknieuws 20-01-2017 16:01
Albert Hammond, de vader van Jr. van The Strokes, zong het ooit: It Never Rains In Southern California. Nou, mooi wel dus. Gelukkig zijn er de enorme hallen van het Convention Center, waar we beschermd voor de regen weer veel moois voor jullie zagen.Mike Watt

Eigenlijk zagen we vandaag te veel nieuws, maar we verdelen het over de dagen. Al jaren bestookt Reverend ons met foto's van de nieuwe Mike Watt-signature, die er veelbelovend uitzagen. Al vier jaar vragen we om de bas, twee keer werd er een koffer met een prototype tevoorschijn gehaald, maar nu is bas van Watt,bekend van onder meer Iggy Pop, er. Leuk detail: het duurde zes prototypes voordat Watt tevreden was. Dat er een groene moest komen was zeker, maar de oranje werd op het laatste moment door Mike afgekeurd. Drie weken voor de NAMM meldde hij dat de tweede kleur hetzelfde moest worden als zijn Swatch-horloge. Reverend stuurde zijn horloge op naar Azië (!) en wij zagen vandaag deze kleur op zijn bas. Het is niet altijd makkelijk om een basfabrikant te zijn. Het resultaat is trouwens een prachtige, superlichte, short scale-bas met een hals en body van korina en twee halve humbuckers (split P). De input echo't zijn oude Gibson EB3.


Foto: de groene versie van de Mike Watt-signature, De ander is geel/oranje. 

Octaafsnaren
Bij Warwick speelden we op de splinternieuwe en betaalbare Rockbass Corvette Basic achtsnaar. Greg Lake, John Entwistle, Mike Rutherford, maar ook Jimi Hendrix: ze maakten allemaal gebruik van een achtsnarige bas. In dit geval hebben we het niet over een hals als een vliegdekschip, maar het gaat om een bas die te vergelijken is met een twaalfsnarige gitaar. De Corvette heeft vier normale bassnaren en vier dunnere octaafsnaren. Warwick maakte onlangs een unieke, linkshandige achtsnaar voor ex-Kyuss-bassist Scott Reeder, de facebooklezer weet dat we hem bezochten, en nu maken ze het concept voor iedereen betaalbaar. De Corvette heeft een fijne, smalle hals en is erg goed bespeelbaar. De bas heeft een esdoorn hals, een volumeknop/passiefschakaar, een balansknop voor de twee J-elementen en een 2-band EQ. Rickenbacker is het enige merk dat een achtsnaar maakt, waarbij de dunne snaren aan de treble-kant van de bassnaar zit, zodat je makkelijk met je vinger speelt. De meeste achtsnarige bassen van bijvoorbeeld Hagstrom en Warwick hebben de dunne snaar 'boven' de bassnaar, zodat het meer geschikt is voor plectrumspel. Toch is de Corvette prima met de vingers te bespelen. De bas heeft een winkelprijs die ruim onder de duizend euro ligt.

We gaan straks toch maar even naar Gretsch om de nieuwe twaalfsnaar van Tom Petersson met 4x3 snaren te proberen! 


Foto: De Warwick Rockbass Corvette achtsnaar

Ashdown
Zoals beloofd is er meer nieuws van Ashdown. Sterker nog: De komende dagen zullen we nog wat meer leuks posten. Het Britse merk toonde ons twee nieuwe en kostbare pedalen, die beide rond de €300 zullen zitten. De eerste is wellicht wat duurder en dit is een fantastisch klinkende DI, die moet concurreren met onder meer de VT Bass en de Sansamp Bass DI. De Brit heeft echter een écht werkende buis in het circuit. Dat laatste geldt ook voor de fuzz die samen met en voor ex-Jamiroquai-bassist Stuart Zender is ontwikkeld.


Foto: Links zie je de buizen-DI en rechts de SZ, eveneens met buis

Ampeg
Ampeg's DI met drive-circuit, de SCR DI, kwam al ruim aan bod tijdens een test in De Bassist. Het lijkt alsof Ampeg het pedaal in tweeën heeft gesplitst. De Classic is een bas-DI en de Scrambler (de SCR in de naam van het oudere pedaal) alleen een drive. Handig en goedkoper als je slechts een van de twee functies wilt.


Foto: De Classic en...


Foto: ...de Scrambler 

Morgen meer
Wat je de komende dagen nog kunt verwachten? Een lichte bastop van Ashdown, veel prachtige Ibanezbassen, een groenige Teye, géén Epiphones (helaas), maar wel een bijzondere preamp van Tech21 voor een grote naam, een nieuwe Aguilar, nieuwe kleuren bij Dingwall en een bas met een briljant element van John Page, de man die ooit Fender's Custom Shop oprichtte. Morgen en overmorgen meer dus!

NAMM Show 2017: onze dagverslagen en videoreportages
Verslag van de beursvloer in Anaheim, Californië

In vier dagverslagen en een preview plus diverse videoreportages brengen we al het nieuws uit L.A. bij jullie op het scherm! Binnenkort natuurlijk ook ruim in De Bassist, maar bekijk hier op DeBassist.nl de volgende artikelen:
 
NAMM Show Preview, met productnieuws van Music Man, Godin, G&L, Ibanez, Morley, ESP/LTD, Fodera, Warwick, Markbass en meer
 
NAMM Show Dag 1 verslag, met productnieuws Roland, Fender, Fodera, Warwick, Ashdown
 
NAMM Show Dag 2 verslag, met productnieuws Warwick, Reverend, Ashdown, Ampeg
 
NAMM Show Dag 3 verslag, met o.a. videoreportage Ibanez, Warwick, John Page, Ashdown, Reverend, Tech21, Aguilar en productnieuws Ashdown, Teye, Epiphone, Radial
 
NAMM Show Dag 4 verslag, met productnieuws John Page, Tech 21, Dingwall, Aguilar, Markbass