aanmelden
NAMM Show 2017 - Preview
Met productnieuws van Music Man, Godin, G&L, Ibanez, Morley, ESP/LTD, Fodera, Warwick, Markbass en meer
Merknieuws 16-01-2017 03:01
Nog een paar dagen en dan begint de NAMM Show in Anaheim, Californië. Natuurlijk is De Bassist erbij en we doen elke dag verslag vanuit het voorstadje van L.A.. De geruchtenmachine gaat al flink te keer en hier zijn de eerste nieuwtjes.

Vanaf  woensdagavond 18 januari zijn we aanwezig in het plaatsje Anaheim, een van de steden die samen groot Los Angeles vormen, met in totaal net zoveel inwoners als heel Nederland. L.A. is een echte muziekstad, maar ook een muziekinstrumentenstad. Rickenbacker is gevestigd in Santa Ana. Fender zit in Corona en is natuurlijk opgericht in Fullerton, waar Music Man en G&L nog steeds zitten. Ook Mesa Boogie heeft zijn thuisbasis in die buurt. Voor jullie zullen we in de beurshallen het vuur uit onze Vans lopen, ook een merk uit Anaheim.

Nog even in spanning
Veel merken onthullen hun nieuws pas echt op de NAMM of net er voor. Zo kregen we al mails van Ampeg, EBS, Markbass en Orange dat er nieuws komt, maar ze houden ons nog even in spanning. Gelukkig wisten we genoeg concreets voor jullie te ontdekken.

Music Man nieuws
Fender heeft het nieuws al bekend gemaakt. We hebben op deze website reeds aandacht besteed aan de Offset-serie, met een Mustang Bass, en de American Professional-serie met J- en P-modellen. Klik hier.
Music Man, het tweede merk van Leo Fender brengt nieuwe kleuren naar de NAMM en het is leuk dat Old Smoothie, een heruitgave van een van de MM-prototypes, nu ook in Mint Green en Butterscotch verkrijgbaar is. Bij G&L zullen we de Kiloton voor het eerst in het echt aanschouwen.


Foto: Music Man's Old Smoothie in twee nieuwe kleuren 
 

Supro en Shergold?
Dat het heropgerichte Supro met gitaren komt is zeker en hetzelfde geldt voor het Britse Shergold. Het laatste merk, bekend van Genesis, New Order en Joy Division, is nieuw leven ingeblazen door Barnes & Mullins, samen met de bekende bouwer Patrick James Eggle. De gitaren van beide merken staan op de NAMM en we zullen voor je uitvogelen of er bassen gepland zijn. Een zessnaar a la Peter Hook lijkt ons wel wat.

Ibanez nieuws
Herinner je de Ibanez SR2010ASC Ashula uit 2010 nog? Deze bas had vier gefrette snaren, met na de D en G, nog eens een D en G, maar fretloos. Op de NAMM introduceert Ibanez de SRAS7, oftewel de New Ashula, en het is weer een hybride van gefret en fretloos. Dit keer zitten er drie snaren op een fretloos gedeelte aan de baskant van de hals. Terwijl de vier 'normale' snaren hun trillingen via J-elementen doorgeven, hebben de fretloze A, D en G een piëzo-systeem, voor een meer akoestische, contrabas-achtige sound.


Foto: de New Ashula van Ibanez 

Kappen!
Ibanez: kap nu eens met die te lange letter- en nummercombinaties en geeft een bas een naam! De AVCB9CE-NT (goed onthouden: morgenochtend bellen we je op en dan vragen we je naar deze 'naam') is een 32” akoestische bas met toonhout dat 'Thermo Aged' is. Het hout wordt met een soort bakproces gedroogd en daardoor moet het ouder en levendiger aanvoelen. 

Ook de SRH500-DEF is deels hol, maar het is een nieuwe, holle versie van de snel-ogende SR-serie met piëzo. Ten slotte komt Ibanez met een iets duurdere, maar nog steeds zeer betaalbare Talman met de top-elementen van Carey Nordstrand, die met zijn bedrijf ook 'om de hoek' van de NAMM zit. De ongeveer 500 euro kostende Talman heeft PJ-elementen.

ESP/LTD
Ook bij ESP/LTD is er nieuws. Frank Bello krijgt een vernieuwde ESP Frank Bello Jazz en een beter betaalbare LTD FB-J4. Lamb Of God's John Campbell krijgt zijn eerste signature-bas ooit. Ook ESP/LTD heeft last van moeilijke letter-/cijfercombinaties en zijn bas is heel sexy de LTD JC-4FM genoemd. De bas is gebaseerd op de Stream-bas, die we binnenkort testen in De Bassist. Naast Ibanez gaat ook LTD voor halfhol. In de Thinline-serie met holle kamers, introduceert het merk de fretloze TL-4Z, met zebrano top, en de vijfsnarige TL-5SM. Beide bassen hebben een gelijmde hals.

Fodera
Fodera verraste vorig jaar met de Monarch-P. Je zou dit de Precision van Fodera kunnen noemen. De houtsoorten zijn vergelijkbaar en de bas is passief, hoewel er ruimte in de body is voor elektronica. Naast de Monarch-P Classic komt het Amerikaanse boetiekmerk nu met de Emperor-J Classic. Bij de J kun je kiezen uit een essen body met de '70s elementplaatsing of een elzenbody met de '60s-plaatsing. Hierbij zit het brugelement iets verder van de brug. Alle klassieke Fenderkleuren zijn verkrijgbaar en voor de prijs van 4000 euro koop je ook gewoon een mooie oude P of J.


Foto: De Fodera Emperor-J Classic

Godin
Zal Godin de Dorchester-bas eindelijk klaar hebben? Hij was te laat klaar voor NAMM 2016 en hij staat nog steeds niet op de website. Het boetiekmerk Ken Smith komt met de Classique-lijn, met daarin P- en J-achtige modellen.

8-snarige Warwick Rockbass
Warwick bestaat 35 jaar. Het Duitse merk komt met twee speciale Limited 2017 versies van de Thumb Bass, bekend geworden door onder meer Jack Bruce. De duurste 35th Anniversary, uit de Custom Shop, heeft een doorlopende hals, mooie houtsoorten en EMG-elementen. Daaronder zit een versie uit de ook in Duitsland gemaakte Pro Series. Ook deze versie met geschroefde hals heeft EMG's en een mooie top. Wat we eigenlijk nog mooier vinden is de Warwick Rockbass Corvette Basic in transparant zwart. Het model heeft twee J-elementen van huismerk MEC, het is linkshandig en/of fretloos verkrijgbaar... ...en het is een achtsnaar! Vier dubbele snaren dus! De winkelprijs van deze bas komt onder de 1000 euro. De enige concurrent van deze 34”-bas is de shortscale Hagstrom HB-8.Foto: De Warwick Rockbass Corvette 8-snaar

Ninja
Op versterkergebied zullen we veel Eich's in het echt zien, Ashdown komt eindelijk met een koptelefoonlijn, met VU-meter: Meters. Mieters! De koptelefoons zijn duur, maar qua geluid onverslaanbaar, als we de eerste berichten van de CES-beurs in Las Vegas mogen geloven. We hebben je hier al eerder bericht over de 800W-versie van de Mesa Subway-serie en het DI-pedaal uit dezelfde serie: op de NAMM zullen we ze in het echt zien én proberen. EBS kondigt nieuwe producten aan, maar de Zweden weten het altijd lang geheim te houden. De Italianen zijn loslippiger. Markbass lanceert de comboversie van de Ninja. De Ninja 102-250 is de Richard Bona-signature en levert 250W uit twee 10”-speakers. En zoals we het verhaal al openden: Markbass belooft meer nieuws.
Hartke heeft alvast een nieuwtje bekend gemaakt. De HD500 is een nieuwe combo, die 500W de wereld instuurt via twee 10”-speakers. Deze luidsprekers zijn half papier, half aluminium. 

Morley
Morley brengt met de verchroomde Limited Edition Power Fuzz Wah een signature pedaal uit van de overleden Metallica bassist. Sommige van de 500 stuks die gemaakt worden zullen worden gesigneerd door Ray Burton, de vader van Cliff. De fuzz wah is te gebruiken met gitaar, bas of toetsen, waarbij je kan kiezen om de fuzz en wah afzonderlijk of gelijktijdig te gebruiken. met een modern/vintage schakelaar kan je de fuzzklank instellen. Warwick's Rock-line komt met een buffer en een RockPower Power LT XXL met heel veel uitgangen, waarvan vele te schakelen zijn tussen 9, 18 en 24V. Een veelzijdige voeding dus.

Ben je benieuwd naar meer? Vanaf donderdag posten we hier vier dagen lang een beursverslag voor je!