Acoustic Alignment en de theorie

Over geluidsdruk en gevoeligheid.

De Bassist Plus 07-07-2017 00:07

In De Bassist #41, juli – sepember 2017 interviewde Remus Aussen de heren van het Nederlandse Acoustic Alignment voor de rubriek Op Bestelling. IN dit Plus-artikel gaar Remus verder in op de techniek.

Geluidsdruk, gevoeligheid, x-max, SPL, dB?

Geluidsdruk
0 dB oftewel decibel is de gehoorgrens, een wekker of haardroger brengt zo’n 80 dB voort, een rockconcert zit tussen de 100 en 130 dB, en eigenlijk moet je boven de 85 dB gehoorbescherming dragen. Gehoorbeschadiging loop je al op als je langer dan acht uur in een omgeving met een geluidsdruk van 90 dB rondloopt. Vuistregel: een geluidsdruk van 10 dB meer ervaar je als ‘twee keer zo hard’.

Gevoeligheid
Wanneer een luidspreker een gevoeligheid van 100 dB heeft, betekent dit dat je een geluidsdruk van 100 dB meet wanneer de versterker 1 watt vermogen levert en je op 1 meter afstand van de luidspreker gaat staan. Met de aantekening dat deze gemeten wordt rondom 1000 Herz (trillingen per seconde), wat voor basweergave weer niet zo interessant is.

SPL
Als je het vermogen (dus het aantal watts) verdubbelt, neemt de geluidsdruk, oftewel Sound Pressure Level (SPL), met 3 decibel toe. Als de luidspreker dus een gevoeligheid van 97 decibel heeft ziet de toename er als volgt uit:

1 watt vermogen   »   97 dB geluidsdruk
2 watt vermogen   »   100 dB geluidsdruk
4 watt vermogen   »   103 dB geluidsdruk

Vanuit de speaker geredeneerd zie je hier aan dat een luidspreker met een gevoeligheid van 100 decibel de helft minder versterkervermogen nodig heeft voor dezelfde geluidsdruk.

X-max
Een speaker heeft ook een max SPL. Dit is meestal de som van gevoeligheid, logaritmisch vermeerderd met de thermische belastbaarheid. Dit zegt weinig over de kwaliteit van de laagweergave (het gaat hier om mechanische belastbaarheid) en max SPL is inclusief maximale vervorming: het is het geluidsdruk-plafond. X-max staat voor de maximale geluidsdruk waarbij de luidspreker nog het versterkersignaal kan volgen, en de vervorming relatief laag is. Dit zijn overigens theoretische waarden: in de praktijk haal je met een 1 watt-versterker natuurlijk NOOIT de officiële geluidsdruk, omdat muziek dynamiek kent (hardere en zachtere passages) en slechts 2 procent van het vermogen daadwerkelijk wordt omgezet in geluid en de rest in onder andere warmte.


Hoe kom ik aan deze editie van De Bassist met het Acoustic Alignment-artikel? 


Deze editie van De Bassist is te koop in de betere tijdschriftwinkel in Nederland en België tot 14 september 2017.

Je kan De Bassist ook los voor € 7,50 bij ons bestellen. We sturen 'm op zonder verzendkosten. Klik hier. 

Of kies voor de nóg betere aanbieding: neem een proefabonnement voor € 14,50. Dan krijg je maar liefst drie edities thuisgestuurd, zonder verplichtingen.Klik hier

Je kan De Bassist ook digitaal lezen, op tablets en smartphones. Voor maar € 3,99.Klik hier

Klik hier om al onze aanbiedingen te zien

zoeken
zoeken