IM Norman Houlder

De man achter Shergold - en meer

Muzieknieuws 08-03-2022 10:45

Norman Houlder is overleden. Hij had misschien niet zo'n bekende naam als Leo Fender, Orville Gibson, Paul Reed Smith of Jim Burns, maar hij was een belangrijk man in de Britse gitaarindustrie en je komt zijn naam tegen in de geschiedenis van onder meer Burns, Hayman, Ned Callan en Shergold.

Foto: Norman Houlder in de jaren negentig.

Over de Britse gitaarindustrie is veel minder bekend dan over de Amerikaanse, maar er is gelukkig een en ander over Burns geschreven: een zeer bijzonder merk. Maar er waren en zijn natuurlijk meer merken. Over Shergold is helaas veel minder te vinden.

Foto: Mike Rutherford met zijn iconische dubbelnek.

Jack Golder en Norman Houlder - daarnaast gewoon meubelbouwers - bouwden in de jaren zestig al body's voor Burns. Later deden ze dit ook voor Rosetti, Ned Callan en Dallas Arbiter: de laatste importeur had het eigen merk Hayman. Toen dit contract stopte, hadden de heren Golder en Houlder nog een behoorlijke voorraad Hayman-halzen en -body's liggen en in 1975 besloten ze onder eigen naam - Shergold in dit geval - eigen bassen en gitaren te bouwen. De eerste versies leken nog erg op de Hayman's en het gat in de kop - waar het Hayman logo zat - werd afgedekt met een eigen merkplaatje. Later kregen de instrumenten steeds meer een eigen gezicht.

Foto: Hooky met zijn Marathon 6.

Shergold kreeg al snel succes en we zagen de instrumenten al snel in handen van Peter Gabriel, de heren van Joy Division, dat niet veel later New Order werd en natuurlijk bij Mike Rutherford van Genesis. De laatste stond voorop de allereerste Musicmaker in '77 met zijn dubbelnek en Peter Hook, oftewel Hooky, en zijn zoon omarmden de zessnarige Marathon bas.

Foto: Hookyfest: drie Shergolds en een Eastwood Hooky. 

Ondanks de Fender-achtige constructie en het Wal-achtige uiterlijk had Shergold tal van mooie vindingen zoals een halspen die twee kanten op werkte, een half doorlopende hals op de Cavalier en natuurlijk de Modulator, waarbij je de elektronica kon verwisselen: van simpel (volume- en toonregeling) tot zeer ingewikkeld: op de meest uitgebreide modules vind je onder meer faseschakelaars, coil-splits en een volumeboost).



Foto's: een Shergold met uitneembare module.

Begin jaren tachtig was een moeilijke periode voor de Europese gitaarindustrie, omdat betaalbare Aziatische productende markt overnamen. In Duitsland ging Framus ten onderen in 1982 stopte ook Shergold met serieproductie. De heren legden hun focus weer op het bouwen van meubels, hoewel er op veroek af en toe een instrument gemaakt werd. Een jaar later verliet Norman het bedrijf enemigreerde naar Australië. Hij zou later weer naar Engeland terugkeren.

De Bassist-medewerker Maarten Plukker probeert een viersnarige Shergold.

Bloed kruipt waar het niet niet gaan kan en mede door de opkomst van veel Britse  bandjes en de interesse in merken als Burns en Shergold, begon Jack Golder in 1991 weer met het bouwen van instrumenten en de Limited Edition Masquerader kwam uit. Jack overleed echter in 1992 en daarmee was Shergold voor altijd ten einde. Of niet?

In 2015werd de Shergold-naam gekocht door Brian Cleary en Bruce Perrin van Barnes & Mullins Ltd. Zij waren geen vreemde van het merk, want B&M was de distributeur. Een jaar later nam de bekende Britse gitaarbouwer Patrick James Eggle - Patrick James Eggle Guitars en Faith - een aandeel in het merk en anno 2022 kan je gewoon weer Shergold-gitaren kopen. Nu met een ontwerp van Eggle, met hier en daar een link met het verleden.

Shergold-kenner Willem keurt de Eastwood Hooky.

Bassen worden (nog) niet gebouwd, maar twee jaar geleden kwam het Eastwood met een kopie van de zessnarige Marathon bas van Peter Hook, onder de naam Hooky. De muziek van Joy Division en New Order is nog altijd zeer populair. De gewezen bassist tourt de hele wereld rond met concerten waar hij de albums integraal speelt, dus zijn Shergold wordt vaak afgestofd voor optredens. De vraag naar een zessnarige Shergold was groot en Eastwood sprong in dat gat en ontwikkelde samen met Hooky de Hooky. Peter speelt er zelf op en onlangs verscheen er een shortscale, viersnarige variant van het model. Normal Houlder is overleden maar zijn instrumenten leven voort.

Bij onze magazines zijn enkele Shergold-fans actief. In 2021 kwamen De Bassist-medewerker Maarten Plukker, De Bassist-hoofdredacteur Chris Dekker en Shergold-kenner Willem Zevenhuizen bij elkaar voor wat ze - met een knipoog - Hookyfest noemden: Shergold-bassen, een Eastwood Hooky en saucijzenbroodjes. Enkele van de foto's in dit bericht zijn van deze dag.



 

 

zoeken
zoeken