IM Overend Watts

Mott The Hoople-bassist overleden

Muzieknieuws 31-01-2017 13:06

Mott The Hoople-bassist Peter 'Pete' Watts is op 22 januari 2017, na een gevecht tegen keelkanker overleden. Hij werd 69 jaar. Pete, beter bekend als Overend Watts stond bekend om zijn bijzondere outfits, maar vooral om die heerlijke lijnen die hij uit zijn Gibson Thunderbird toverde.

Pete Watts werd op 13 mei 1947 in de buurt van Birmingham geboren. Zijn tweede naam was echt Overend, een bijzondere naam, die al lang in de familie voorkwam. Op zijn dertiende pakte hij de gitaar op, om na een jaar of vijf over te stappen op bas. Op dat moment begon ook zijn professionele carrière: zij band The Buddies, met Mick Ralphs, speelde a la The Beatles veel in Duitse clubs. Na enkele naamswijzigingen en een verhuizing naar Londen, lijfde de band Ian Hunter in en Mott The Hoople was geboren. Rond die tijd adviseerde manager Guy Stevens Pete om zijn tweede naam als artiestennaam te gebruiken. Naast Mott The Hoople was dus ook Overend Watts geboren.

Bowie
De band had niet het succes waar iedereen op hoopte, totdat Bowie de heren een nummer gaf: All The Young Dudes, dat in 1972 uitkwam en dat een van de belangrijkste nummers van de glamrock werd. Dit werd een monsterhit, waar de band jaren op kon teren. Bowie kwam via Overend in contact met de band. Drummer Dale Griffin:
'Overend had het altijd over Bowie en Ronson en hij had het album The Man Who Sold The World vaak opstaan.' 

De bassist verklaarde later tegen Mojo:
'Bowie speelde een nummer voor op zijn akoestische gitaar. Dat was All The Young Dudes. De tekst was nog niet helemaal af, maar het nummer blies me helemaal weg, vooral toen hij bij het refrein aankwam.'

De band kon het succes echter niet vasthouden en het frustreerde Bowie dat ze een andere Bowie-song, die hij speciaal voor de band schreef niet gebruikten: 'Ik was zo geërgerd,' vertelde Bowie tijdens een optreden, 'dat ik ergens in Florida mijn wenkbrauwen afscheerde. Dat is geen grapje.'
Bowie nam deze song, Drive-In Saturday, later zelf op. Voor 'Dudes' had de band Suffragette City ook al afgewezen. Keuzes maken was niet Mott's sterkste punt.



Overend was een van de blikvangers van de band met een witgespoten Gibson Thunderbird, outfits en kapsels waar Lady Gaga jaloers op zou worden en laarzen met enorme plateaus en hakken, die hij ook in het dagelijks leven droeg: 'Ik kon ze vaak niet uitkrijgen na een optreden,' verklaarde hij ooit nuchter. Naast arrangeur en een geweldig bassist, was hij daarmee de architect achter de looks van de band. Hij overtuigde de rest er van dat opvallen belangrijk was. Een echte icoon van de glamrock dus.



Qua instrumentarium is Overend onlosmakelijk verbonden met de Gibson Thunderbird, waarvan hij er later een aan Wishbone Ash-bassist Martin Turner verkocht. Meestal speelde hij op een II, met één element. Verwarrend ja, want de IV heeft twee elementen. Dit om onderscheid te maken van de Firebird. Qua versterkers waren het Ampeg SVT's, later Acoustic 360s en met de latere reünietours gebruikte hij Ashdown-versterkers.



Maffe namen
Na het vertrek van gitarist Mick Ronson en zanger Ian Hunter ging de band nog een tijd door en Overend en drummer Dale 'Buffin' Griffin bleven de enige constante factoren. Overend ging steeds meer produceren en nam albums op met onder meer Hanoi Rocks, een latere glamband. In 2009 en 2013 zou de band weer in originele bezetting bij elkaar komen voor enkele reünieshows, hoewel drummer Griffin door ziekte werd vervangen.



Watts: 'Veel boeken over mensen in de muziekwereld zijn saai. Drugs, vrouwen, faillissementen. Het herhaalt zich steeds meer. Toen ik wat uitgevers benaderde vertelde ik dat mijn boek over backpacken moest gaan. 'Te gek,' zeiden ze.'

Na de muziekcarriere richtte hij namelijk niet alleen diverse winkels op, met maffe namen als The Dinosaw Market (vintage kleding) en The Dook of Bedford Park, maar hij stortte zich... ...op het wandelen. Dit was, volgens hemzelf, omdat hij als kind veel zwervers en veteranen uit de Tweede Wereldoorlog zag lopen en hij was altijd benieuwd waar ze vandaan kwamen en waar ze heen gingen. Zo liep hij in 63 dagen de 2000 km tussen Land’s End en John O’Groats: de twee uiterste punten van Groot-Brittannië, en deze keer vast niet op zilveren plateaulaarzen. Zijn diverse wandeltochten met bijzondere ontmoetingen en avonturen beschreef hij op een hilarische wijze in zijn boek 'The Man Who Hated Walking.' Hij ging dus gezond de reünieoptredens in, maar helaas ging zijn gezondheid de laatste jaren snel achteruit.

Op 22 januari 2017 overleed Overend na een gevecht tegen keelkanker. Ex-Mott the Hoople frontman Ian Hunter reageerde via twitter: 'Oh dear. My extremely eccentric, lovely mate – Peter Overend Watts – has left the building. Devastated.'

 

zoeken
zoeken