De bas van Roger Waters

En andere iconische instrumenten

De Bassist Plus 01-10-2020 10:10

In De Bassist 54, oktober - december 2020 - besteden we aandacht aan de bas van Roger Waters. En een beetje bassist weet dan meteen dat het om een zwarte Precision met esdoorn toets gaat, niet in de laatste plaats omdat Fender jarenlang een signature-model produceerde.

Als je aan Roger Waters denkt, dan denk je misschien als eerste aan de zeer uitgesproken en geëngageerde muzikant, die geen blad voor de mond neemt over politieke zaken en die jarenlang met zijn oud-bandleden om de Pink Floyd-naam streed. Gelukkig zijn de heren Gilmour en Waters weer enigszins 'on speaking terms' en Dave komt af en toe opdraven voor de geweldige solo in Comfortably Numb. En natuurlijk was er Live 8, waarbij de heren voor het eerst in jaren weer samen speelden:

Voor ons bassisten is Waters natuurlijk de bassist die vele prachtige baslijnen speelde in Floyd-nummers en solo. Live neemt hij vaak de gitaar ter hande. Echte Waters-fans moeten dan ook zeker de volgende editie van De Bassist - #55 - in de gaten houden. Daarin vertelt Gus Seyffert over zijn leven als tour- en studiobassist van Roger Waters, zijn eigen zwarte P en zijn bijzondere eerste ontmoeting met de Pink Floyd-legende.

Maar terug naar de zwarte P. Misschien ben ik een beetje raar, maar ik vind het altijd leuk om iconische instrumenten in het echt te zien. Backstage bij Metallica stond de Ario Pro II van de veel te vroeg overleden Cliff Burton, bij Warwick speelde ik op een achtsnarige Warwick Buzzard en een achtsnarige Alembic, die beide ooit door John Entwistle zijn bespeeld en natuurlijk stond ik vrij vooraan bij Paul McCartney die live nog steeds op zijn oude, tweede vioolbas speelt. Dan was er nog Neil Young met zijn zwarte Les Paul en Steve Cradock die bij Paul Weller op de bekende XITS-Rickenbacker uit de The Jam-tijd speelde. En zo kwamen er nog wat bijzondere instrumenten voorbij. Om Roger Waters op een zwarte P te zien spelen is natuurlijk ook een bijzonder moment.

Roger had meerdere zwarte Precisions, waar we in het artikel verder op in gaan, maar hij speelt nog vaak op een van de originele exemplaren. In de onderstaande video is de bas prachtig te horen en te zien.

 

De Bassist met het het het artikel over Roger Water's bas ligt in de tijdschriftwinkel in Nederland en België tot half december 2020.

Je kan De Bassist ook los voor € 7,90 bij ons bestellen. We sturen 'm op zonder verzendkosten. Klik hier. 

Of kies voor de nóg betere aanbieding: neem een proefabonnement voor € 11,90. Dan krijg je twee edities thuisgestuurd, zonder verplichtingen.Klik hier

Je kan De Bassist ook digitaal lezen, op tablets en smartphones. Voor maar € 3,99. Klik hier

Klik hier om al onze aanbiedingen te zien

 

zoeken
zoeken