aanmelden
NS Design
En wat er voorafging aan elektrische staande bassen
De Bassist + 20-12-2018 11:12
In De Bassist #47, januari - maart 2019, test Remus Aussen een electric upright bass, oftewel EUB, van NS Design. Remus zou Remus niet zijn als daar geen heel verhaal omheen zou worden geschreven. Vanwege ruimtegebrek in het magazine lees je het hier!

Voordat onze Remus de NS Design NXT ter hand nam, vroeg hij zich een en ander af over de zin en onzin van contrabassen zonder een enorme klankkast:


Werkt dat? En is dit instrument te vergelijken met een contrabas, met een fretloze basgitaar, of is het gewoon een heel ander instrument? En wat het ook is, worden we er blij van? Wat maakt een contrabas een contrabas? Dat het een akoestisch instrument is. Dat hij zingt, en/of een ‘boem’ in zijn toon heeft. Dat je erop kunt plukken, slappen en strijken. Dat hij groot, beroerd vervoerbaar en lastig te versterken is. Dat hij regelmatig - zeker als het een oude is – onderhoud nodig heeft. Zeker als hij omdondert. En dat er niks klinkt als een contrabas. Dat gezegd hebbende… er is een hele wereld tussen de basgitaar en de contrabas in: een lijn die loopt van de kortgeknipt akoestische CZECH-Ease-Bass, langs de fretloze akoestische basgitaar en de basukelele, via de EUB met een klankkastje (Electric Upright Bass, zoals de Clevinger, de Nederlandse Van Zalinge-bas of - zie een eerdere Bassist – de instrumenten van Jak van Waarde), via de Ampeg Baby Bass met zijn Uvex-plastic body, naar de massieve EUBs. En vooral van die laatste ‘stick bassen’ zijn er veel. Zelfs Stagg heeft er een aantal in het programma.


Foto: de beroemde Ampeg Baby Bass.

Jampot
Wat zijn belangrijke kenmerken van zo’n EUB? Als we er even voor het gemak van uitgaan dat ze allemaal ongeveer een contrabashals hebben – maakt het verschil of ze een klankkast hebben. Het is daarbij zinloos om een klankkast ter grootte van een jampot te bouwen, al of niet met F-gaten. Lage tonen laten zich niet zomaar een klankkast aansmeren, kijk maar naar de vele ‘halfakoestische’ basgitaren die gewoon niet akoestisch klinken, of de talloze akoestische basgitaren die het verliezen van de eerste de beste akoestische gitaar. Ofwel: met een luchtkamertje heb je onversterkt nog niet automatisch de basisklank van een akoestisch instrument.

Dan: hoe versterk je, en wát versterk je eigenlijk? De CZECH-Ease bass is in feite een ernstig ingekorte contrabas. De Ampeg Baby Bass is echt een apart beest: een contrabas zonder enige vorm van sustain of knor, maar mét ‘boem’. Ideaal voor moderne Cubaanse son en salsa, en eigenlijk de standaardbas voor die muziek… Op mijn eigen – op bestelling gemaakte - EUB bevindt zich een speciale Ashworth-brug, die de bas ondanks dat hij massief is, toch een ‘boem’ geeft. Mark Zandveld – Max Guitars, bassist bij Deborah Carter - speelt op zijn eigen ‘Bace’, wat feitelijk een combi is van een gewone basgitaarhals en een cello. Staat nog op de ‘nog checken’-lijst. En – we hadden nog de ‘gewone’ fretloze basgitaar, al of niet met jampotje.


Foto: de hierboven genoemde CZECH.

Tony Levin
Maar een EUB is soms ook gewoon de eerste keus van een bassist! Wie staan eigenlijk een belangrijk deel van hun tijd met een EUB op het podium? Neem Eberhard Weber, oorspronkelijk met een Framus Triumph. Evenals Stanley Clarke, al speelt die echt liever op een gewone contrabas. Rob Wasserman (†2016), speelde voornamelijk op een moderne zessnarige EUB, onder andere van NS Design. Chris Minh Doky, bijna standaard op een Yamaha Silent Bass.

En, niet onbelangrijk – Tony Levin zette één van zijn signature-sounds neer met een NS Design-bas in Peter Gabriel’s ‘Shaking the Tree.


Foto: Tony Levin bespeelt zijn NS Design soms bijna als een basgitaar!

Hoe de elektrische contrabas getest is? De Bassist met de test van de NS Design electric upright is te koop in de betere tijdschriftwinkel in Nederland en België tot half maart 2019.

Je kan De Bassist ook los voor € 7,90 bij ons bestellen. We sturen 'm op zonder verzendkosten. Klik hier. 

Of kies voor de nóg betere aanbieding: neem een proefabonnement voor € 14,50. Dan krijg je maar liefst drie edities thuisgestuurd, zonder verplichtingen.Klik hier

Je kan De Bassist ook digitaal lezen, op tablets en smartphones. Voor maar € 3,99.Klik hier

Klik hier om al onze aanbiedingen te zien