aanmelden
De Rickenbacker 3000 van Mani
De Bas
De Bassist + 05-07-2018 09:07
In De Bassist #45, juli - september 2018, vertelt Chris Dekker over de Rickenbacker 3000 van Gary 'Mani' Mounfield, een short-scale bas waarvan hij er zelf ook ooit twee had. Hoe zo'n bas klinkt? In Mani's handen en via een dikke Marshall-stack zeer vet!

In the Stone Roses speelde Mani voornamelijk met een Rickenbacker 4005. Bij Primal Scream ruilde hij deze in voor een Rickenbacker 3000 en later nog even een Gibson SG Bass. Tijdens de reunieconcerten van the Stone Roses werd het een Epiphone JCS, maar we blikken nu even terug op zijn jaren bij Primal Scream.

Deze band maakte een alternatieve soundtrack voor de jaren '70 cultfilm Vanishing Point: die achtervolgingsfilm met de witte Dodge Challenger. Hieronder spelen ze drie songs van dit album: Burning Wheel, Star en If They Move, Kill'em. Je hoort Mani's bas meteen mooi in het intro:

Hoe dik kan een bas in de mix? Zo dik! Swastika Eyes van Primal Scream wordt gedragen door Gary Mounfield en zijn 3000:Vergeleken met de vorige video is de bas opeens erg zacht, maar het is wel een fijne drukke lijn: Movin' On Up:

Misschien wel het bekendste nummer van Primal Scream het Stones-achtige Rocks, dat in 1994 drie weken in de Nederlandse Top40 stond. Het bereikte slechts de 34ste plek, maar het is en blijft een rockklassieker.

 

Hoe kom ik aan deze editie van De Bassist met De Bas van Gary 'Mani' Mounfield? 


Deze editie van De Bassist is te koop in de betere tijdschriftwinkel in Nederland en België tot eind september 2018.

Je kan De Bassist ook los voor € 7,50 bij ons bestellen. We sturen 'm op zonder verzendkosten. Klik hier. 

Of kies voor de nóg betere aanbieding: neem een proefabonnement voor € 14,50. Dan krijg je maar liefst drie edities thuisgestuurd, zonder verplichtingen.Klik hier

Je kan De Bassist ook digitaal lezen, op tablets en smartphones. Voor maar € 3,99.Klik hier

Klik hier om al onze aanbiedingen te zien