aanmelden
Warwick Bass Camp 2016
In foto's
De Bassist + 19-09-2016 10:37
Remus Aussen bezocht voor De Bassist Warwick's Bass Camp. In DB #38, oktober - december 2016, lees je zijn verslag. Hieronder vind je een overzicht in foto's, aangevuld met enkele foto's van Chris Dekker.


Warwick-oprichter en -opperhoofd is een tevreden mens, na een succesvolle week in Markneukirchen.


De week werd afgesloten met een groepsfoto, met daarop alle studenten, professoren en enkele gasten.


Voorafgaand aan de groepsfoto was er een 'Q&A' met alle professoren. Van links naar rechts zie je Anthony Wellington, Stuart Hamm, Angeline Saris, Joe Hubbard, drummer Dennis Chambers, Tetsuo Sakurai, gitarist Alex Skolnick, Steve Bailey, Alphonso Johnson, Mark Michell, Yolanda Charles, Scott Reeder, Felix Pastorius, Gunther Gebauer, Neil Murray en Marius Goldhammer. Juan Alderete was al vertrokken.


Steampunk-bassiste Anaïs Noir in gesprek met Tetsuo Sakurai en een collega-basjournalist.


Dave Swift is de bassist van Jools Holland. In dit programma komt iedereen langs en daarmee speelde Dave met onder meer drie Beatles, twee Stones, Amy Winehouse en veel, veel meer. Waarschijnlijk heeft geen bassist zo'n cv als hij.


Des avonds werd er gejamd in Warwick's Music Hall. Bekende bassisten mengden zich onder studenten, maar er waren ook georganiseerde jams, jamklassen en studenten die bepaalde nummers speelden, na een privéles. Hier staan twintig bassisten ingeplugd te spelen!  


Yolanda Charles dirigeert 'haar' basorkest, waarbij kleinere groepjes verschillende partijen speelden.


Een van de jamklassen. Dit jaar waren er 83 studenten uit 16 landen. Er waren bassisten uit onder meer Nederland, Duitsland, Engeland, Japan, Australië en Brazilië. De dame met de Tele Bass komt uit de VS.


Stu Hamm's jamband speelde Miss You van de Stones, met voor bijna iedereen een solo. Stu zong en dat was geen pretje.

 
Juan Alderete van The Mars Volta is een pedalenman. Hij spendeerde twee dagen aan het samenstellen van een bord met zo'n dertig effecten en hij let veel pedalen en combinaties horen. Het doel was om te leren hoe ver je kunt gaan met sounds. Na een lesje van Juan kun je in je eentje een filmsoundtrack opnemen.


De begane grond van het kantoorgedeelte van Warwick is opgedeeld in twee secties. Bij binnenkomst zie je vooral oude instrumenten en exemplaren die gebruikt zijn door bijvoorbeeld Robert Trujillo en John Entwistle. Als je een gangetje doorloopt, bereik je de Custom Shop waar tientallen unieke bassen hangen, die allemaal te proberen zijn.


Fabrieks- en Custom Shop-hoofd Marcus Spangler laat wat voorbeelden van mooie stukjes hout zien. In de houtopslag vind je hele stammen van uniek hout en de geselecteerde stukken drogen minimaal vijf jaar. Sommige stukjes hout liggen al veertig jaar te drogen!


In de fabriek hangen halzen en liggen er body's voor tientallen bassen en gitaren. Hier zien we enkele halzen van Framus-gitaren en Warwick-bassen, die later op body's worden geschroefd. De gekrulde koppen zijn voor de bekende triump E-uprights. Warwick maakt ook bassen met doorlopende halzen.


Marcus Spangler en een deel van de enorme houtvoorraad in Markneukirchen.
 

Yolanda Charles speelde met Paul Weller, Robbie Williams en onlangs deed ze ons hoofdstedelijke Carré nog aan voor een concert met Hans Zimmer. Tijdens het Bass Camp was ze 'professor' en hier staat ze klaar voor een soundcheck. 


Met een chorus, een noise-gate, een fretloze bas en een volumeknop een overtuigende cellosound maken? Of klink je liever als een neerstortende helicopter? Niets is te gek voor Juan Alderete. Juan en zijn pedalenbord. Diverse professoren keken de kunst mee af.


Neil Murray van onder meer Whitesnake en Brian May gaf les. Deze zeer bescheiden man is zeer melodieus in zijn spel en, een verademing, geen slapper.Een van de leuke dingen aan het Bass Camp is dat leerlingen en docenten de hele week samen lunchen, dineren en borrellen. In het grijze hemdje zie je Felix Pastorius en rechtsonder praat iBass-hoofdredacteur Nick Wells met Joe Hubbard.


De week werd afgeslotet met een enorm festival, waarop onder meer Rex Brown (Pantera) met zijn Kill Devil Hill speelde. Erna was er een diner voor 350 man, waaronder VIP's, professoren, leerlingen, journalisten, importeurs en winkels, gevolgd door een enorm vuurwerk.


Bon Jovi's Phil X in repetie voor een speciaal optreden op de feestavond.


Phil X speelde een Whitesnake-klassieker met Stevie Salas (links, van onder meer Rod Stewart) en de originele Whitesnake-bassist Neil Murray (rechts).Tijdens de Meet & Greet signeerde ook de eerder genoemde Dave Swift. 


Jaco's zoon Felix Pastorius tijdens een repetitie voor een optreden met een aantal grote namen.Stu Hamm. Gelukkig hield hij het verder bij bassen, in plaats van zingen.Een repetitie voor een bijzonder optreden tijdens de feestavond: Yolanda Charles, Tetsuo Sakurai, Stu Hamm en Felix Pastorius speelden samen. Drummer Dennis Chambers nam later ook de bas ter hand voor een wervelende solo.


De Wilfer-familie woont bijna in de fabriek. Hans-Peter is de grote baas, zijn vrouw Florence doet de export, zoon Nicolas loopt stage in de fabriek en dochter Estelle (foto) houdt zich bezig met social media en design. Een nieuwe generatie staat klaar om Warwick verder te brengen.


Er zijn bands die in thuisland Rusland in stadions spelen, terwijl wij ze niet kennen. Geheel links op de foto staat de bekende Russische bassist Leonid Maksimov en kijkend in de camera Stanislava Matveeva.


Justin Chancellor van Tool was een van de vele VIPs, die door Warwick werden ingevlogen. Natuurlijk gingen we niet naar huis zonder zijn e-mailadres af te troggelen. Een interview zit dus in de pijplijn.


Ze spelen binnenkort (januari 2017) voor de laatste keer in Nederland, in de Melkweg. Dan gooit the Dillinger Escape Plan de handdoek in de ring. Liam Wilson speelt bas bij deze band.


De Bassist's Chris Dekker in een onderonsje met Bass Camp-hoofd Ove Bosch.


Hoe kom ik aan deze editie van De Bassist met het Bass Camp-verslag? 

Deze editie van De Bassist is te koop in de betere tijdschriftwinkel in Nederland en België tot 14 december 2016.

Je kan De Bassist ook los voor € 7,50 bij ons bestellen. We sturen 'm op zonder verzendkosten. Klik hier. 

Of kies voor de nóg betere aanbieding: neem een proefabonnement voor € 14,50. Dan krijg je maar liefst drie edities thuisgestuurd, zonder verplichtingen.Klik hier

Je kan De Bassist ook digitaal lezen, op tablets en smartphones. Voor maar € 3,99.Klik hier

Klik hier om al onze aanbiedingen te zien.