GregoryPreAmps G-BP3

Handgemaakte voorversterkers uit Polen.

Tests 22-12-2023 12:11

Tegenwoordig is het makkelijk om online losse voorversterker voor je bas te kopen en in te laten bouwen. Merken als Sadowsky, Markbass en Glockenklang doen dit al enige tijd en je krijgt die sound met wat handigheid en een soldeerbout in een handomdraai. Ik waagde mij ook aan dit experiment maar dan met GregoryPreAmps uit Polen.

Via een Facebook-groep kwam ik in contact met Grzegorz Sebastian Koscik. Hij is de oprichter van GregoryPreAmps en heeft van 2006 tot 2020 voorversterkers gemaakt voor het merk Mayones. Deze samenwerking is gestopt in 2020 en sindsdien werkt hij hard om zijn eigen merk op de markt te zetten. Inmiddels werkt hij aan de derde generatie van voorversterkers en ben ik in het bezit van de G-BP3. Alle modellen kun je aanschaffen in drie verschillende opties; bij optie 1 krijg je de voorversterker plus een diagram om alles aan te sluiten, bij optie 2 de voorversterkers met potmeters, schakelaars en een diagram en bij optie 3 een volledig gebouwde voorversterker voor je bas, op verzoek zonder soldeer-toepassingen met een diagram. De derde optie is volgens de site de meest gekozen optie. Voorwaarde is wel dat er genoeg ruimte moet zijn voor de voorversterker en de batterij(en) dus als je al een actieve bas hebt is dit zeker handig.

Voor dit project heb ik gekozen voor mijn recent aangeschafte Sadowsky MetroExpress 5-21 Hybrid, een vijfsnarige P/J bas. Deze heeft een voorversterker met volume, balans, bas een treble waarvan de bas een push/pull-knop is voor passief actief. Mijn G-BP3 heeft een gestapelde knop voor volume en toon (die zowel in de passieve als actieve stand werkt), balans, mid boost/cut en een gestapelde bass/treble boost/cut. Daarnaast is er nog een schakelaar voor passief/actief en een driestanden-schakelaar voor de middenfrequenties, 400/600/800 Hz. Bovendien is de G-BP3 ook voorzien van een Fender-kabel emulatie die je aan of uit kunt zetten. Als je deze aan zet werkt deze als een soort Low-Pass-Filter waardoor het hoog niet te agressief klinkt. Als je de emulatie uitzet staat deze filter dus uitgeschakeld. Na wat spelen en luisteren laat ik deze functie aan staan en dat klinkt hartstikke goed.

In de dagen die volgen heb ik regelmatig contact met Grzegorz en heb ik ook foto’s op gestuurd van mijn bas en de binnenkant van alle elektronica. Hij gaat aan de slag en bouwt een G-BP3 volledig met control-plate in een soldeerloze uitvoering zodat ie er makkelijk in kan. Ondertussen krijg ik al wat foto’s opgestuurd en alvast een diagram voor het installeren erbij. Als het pakketje aankomt en ik het snel uitpak ben ik al snel onder de indruk: ik heb geen idee hoe het klinkt maar je “voelt” dat je met een high-end topproduct te maken hebt. Van de details hoe alles eruit ziet tot aan het kleine stickertje waarop staat “Handcrafted In Poland”, je weet van tevoren al dat het goed gaat klinken. Ondanks dat je het zelf kan installeren en ik nog een extra diagram krijg opgestuurd (wat een service!) besluit ik het toch door iemand anders te installeren. De voorversterker van de Sadowsky is er netjes uitgehaald dus race ik snel naar huis om aan de slag te gaan.





Als eerste op mijn bescheiden Warwick BC10, als het daarop goed klinkt moet de rest vanzelf goed komen. Wat misschien wennen is dat de onderste knop volume is en de gestapelde knop daarboven de toon is, ziet er op het eerste gezicht gek uit maar dat ben je na een minuut alweer vergeten. Passief klinkt het al te gek, met als extra voordeel de toonregeling die ik voorheen niet had. Dus als je in actieve stand speelt en het klinkt nog steeds te scherp kun je de toon dichtdraaien. In de actieve stand heb je 40Hz voor bass, 6,5kHz treble en 400/600/800 Hz voor de middenfrequenties. Als ik één woord mag gebruiken om de sound van de G-BP3 te omschrijven: fantastisch. Het maakt niet uit of je veel laag, mid, of hoog toevoegt of wegdraait het klinkt de hele tijd waanzinnig goed. Bij de vorige voorversterker had ik vaak last van teveel oversturing in het laag of was het hoog zo agressief dat het een stuk minder mooi klonk. Bij deze voorversterker heb je dus boost/cut en is het makkelijk om snel een goed gebalanceerde sound te maken en eerlijk gezegd klinkt mijn Sadowsky ook een stuk beter dan voorheen.

Zoals ik eerder schreef heb je dus een schakelbare low-pass-filter die je aan en uit kunt zetten. Ik laat deze aan staan omdat ik het mooi vind klinken, kan een smaak ding zijn. Het geheime wapen zijn de middenfrequenties met als mijn favoriet de 600 Hz. Als je ergen doorheen wilt prikken zoals wij bassisten dat zeggen gebruik die middenfrequenties! Ik maak nog wat opnames (ook voor Grzegorz) en wederom klinkt de G-BP3 fantastisch, zeer gebalanceerd maar toch veelzijdig. Wil je de bas iets doffer laten klinken maar wel met scherp randje? Draai de toonknop dicht maar hou je treble open! Iets meer midlaag? Zit je middenschakelaar op 400 Hz voor meer oempa! Wil je klinken als Marcus Miller? Dan moet je maar harder studeren! Of zet je mid op 600Hz en scoop ze een klein beetje, gaat wat sneller. De G-BP3 heeft in mijn geval 1 batterij nodig dus ik hoef er gelukkig maar 1 te wisselen en passief klinkt ie nog steeds te gek.

De GregoryPreAmps G-BP3 is een uitstekend veelzijdig product die niet alleen te gek klinkt maar ook een goed alternatief is voor vergelijkbare merken. Let wel op datje genoeg ruimte in je bas hebt! Grzegorz heeft een passie voor sound en dat is duidelijk te horen aangezien ik er niets negatiefs over kan zeggen. GregoryPreAmps is er klaar voor om de basmarkt te veroveren.

De GregoryPreAmps G-BP3 is in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, mijn uitvoering kost €140. Verzendkosten binnen Europa zijn €7.

Website GregoryPreAmps

zoeken
zoeken