aanmelden
Epiphone Jack Casady Bass
In twee te gekke nieuwe kleuren
Merknieuws 08-12-2020 11:14
De Epiphone Jack Casady gaat alweer bijna 25 jaar mee en in die tijd is de bas alleen maar populairder geworden. Steeds meer bekende artiesten spelen er mee en af en toe komt Epiphone met een nieuwe kleur. Twee zelfs, in 2021: Sparkling Burgundy en Faded Pelham Blue

De Epiphone Jack Casady is gebaseerd op de Gibson Les Paul Signature Bass, waar de Jefferson Airplane-bassist regelmatig mee te zien was. Als je een oude Gibson en een moderne Epi naast elkaar legt, hoor je een flink verschil in geluid, maar dat neemt niet weg dat de Epi enorm goed klinkt. Niet beter, niet slechter, maar anders.

En hij klinkt zeker anders dan andere bassen: heerlijk rond en dik. Net als de LP Sig heeft de bas een lange mensuur van 34", een holle body en een laag-ohmig element in het midden. Door de driestandenschakelaar kan je drie diktes indraaien. 

Geheim
Een van de geheimen van de populariteit is - denken wij - dat je zeer makkelijk overstapt van een gemiddelde, Fender-achtige bas. De mensuur is gelijk, de hals voelt niet veel anders en het element zit op een vertrouwde plek, als je een P of J gewend bent. Bij een shortscale EB2/Rivoli - met het element bij de hals - moet je echt even omschakelen.Sinds de lancering, bijna 25 jaar geleden, is de bas steeds populairder geworden. Brian Ray bij Paul McCartney, Mani van de Stone Roses, Andy Lewis bij Paul Weller, Jasja J. Offermans bij Indian Askin... ...het zijn zomaar wat namen die voor de dikke bas kozen. In 2017 hebben wij het jubileummodel nog getest, want toen bestond de JCS 20 jaar.

Plaatjes!
Maar nu: in 2021 komt Epiphone met twee nieuwe kleuren. Faded Pelham Blue - hierboven - en dezelfde Sparkling Burgundy - hoofdfoto - die we vroeger op de EB2 zagen. Plaatjes!

Qua techniek verandert er niks, met een bovenblad, achterkant en zijdes van esdoorn, een mahonie hals, een laurel toets en de JCB-1 humbucker. De verkoopprijs zal gelijk zijn aan de standaardtypes, met een adviesprijs van ongeveer € 800,-

Epiphone-website

Hieronder zie je Jack op de goudkeurige versie: