Cort bassen - achtergronden en tips van de redactie

Rhitimic, B4FL MHPZ, Action HH4, Action DLX Plus en GB74 Gig bassen

Merknieuws 17-10-2019 11:45

Onlangs deed Jeff Berlin een clinic op de redactie van De Bassist, terwijl Hidde Roorda hem vlak daarvoor strikte voor een van zijn Basgasten podcasts. Naast Berlin zelf was er een hoofdrol voor zijn opvallende bas en mooi klinkende, die vooral qua top in het oog springt: Jeff's Rhitimic heeft een bovenlaag van padouk en spalted esdoorn, waarbij ook nog een stuk elzenhout zichtbaar is. Voor ons een goede reden om eens wat dieper in het merk Cort te duiken. De redactie van De Bassist geeft je meteen vijf tips, maar laten we eerst kort in de historie van het merk duiken.

Cort is een afkorting van de Cor-Tek Corporation uit Zuid-Korea. Het merk heeft, naast in Korea, ook fabrieken in China en Indonesië en het is een van de grootste instrumentbouwers ter wereld. Heb jij een Ibanez, Squier of G&L Tribute in je basrek staan? De kans is aannemelijk dat deze in een van de Cort-fabrieken is gebouwd.

De vader van de huidige directeur Young Park begon in 1960 als importeur van piano's onder de naam Soo Doh Piano. Later werden er zelf piano's gebouwd en in 1973 werd de eerste gitaar gebouwd. Op dat moment bouwden de Koreanen alleen voor andere merken, maar in 1982 ontstond de Cort-naam en kwamen de eerste gitaren en bassen onder eigen naam. Het merk bouwde vanaf 1984 onder licentie van Ned Steinberger de toen razendpopulaire koploze bassen en gitaren en ook Hohner en Kramer klopten aan voor betaalbare modellen. De grootste inkomensbron van het merk is nog steeds het bouwen van gitaren en bassen voor andere merken.

Vijf modellen
Cort weet dus hoe je een goed en betaalbaar instrument bouwt en dat zie je terug in de eigen modellen. De redactie van De Bassist koos er vijf voor je uit. We nemen steeds het viersnarige model als basis, maar de meeste modellen zijn ook vijf- en soms zelfs zessnarig verkrijgbaar. Neem dus een kijkje op de Cort-website voor meer. Of download de catalogus 2019 met de donwloadbutton bovenin de linkerkolom.



Cort Rhitimic
Hierboven spraken we al over de bijzondere body van de Jeff Berlin Signature. De bas valt verder op door de topmaterialen waar het mee is afgebouwd. Zo heeft de bas een brug van Babicz, ultralichte stemmechanieken van Hipshot, Bartolini Jeff Berlin-elementen en een passieve toonregeling. Mede door de DDT-snaren van DR en de plaatsing van het halselement – dicht bij de hals - heeft de bas een helder en piano-achtig laag. Met een richtprijs van iets boven de duizend euro is het geen goedkope bas, maar de prijs is scherp als je kijkt naar de specificaties.

In bovenstaand filmpje hoor je de bas en vertelt Jeff zelf hoe je je bas het beste kunt afstellen.

Cort B4FL MHPZ
Cort is niet zo goed in aansprekende, sexy namen, maar qua eigenschappen maakt de B4FL MHPZ een hoop goed. Deze bas komt uit de zogenaamde Artisan-serie, een serie boetiek-achtige, high-end bassen. Onze keuze is speciaal ontworpen voor fretloze spelers die op zoek zijn naar een wat meer akoestisch geluid uit hun plank. De blackwood body heeft een top van mahonie met een f-gat voor klassieke looks en natuurlijk gewichtsbesparing. De esdoorn hals met jatoba toets heeft 26 fretlijnen, dus qua tonaal bereik hoeft je je geen zorgen te maken. Een Fishman-piëzobrug zorgt voor de akoestische klanken, terwijl er een Bartolini Mk1-element bij de brug zit voor een moderne sound. Beide elementen hebben een aparte volume- en toonregeling voor de perfecte mix. Een 'ramp' laat je makkelijk op meerdere posities spelen. Met een richtprijs van rond de € 800,- is ook deze bas scherp geprijsd.



Cort Action HH4
Toch nog een sexy naam. Action! Van jazzy en fretloos gaan we door naar tip3: een echte rocker. Music Man, G&L en Warwick hebben de dubbele MM populair gemaakt en  de HH4 is een mooie aanvulling op deze merken. De Merianti-body is in toon vergelijkbaar met mahonie en de geschroefde hals geeft wat extra felheid mee. Het geheime wapen van de Action is de elektronica. De twee MM-stijl humbuckers zitten verbonden met een push-pull-schakelaar. De bas is dus actief en passief te spelen en beide standen hebben hun eigen toonregeling: een 2-band EQ als je de bas actief speelt en een normale toonknop als je het passief schakelt. Dan is er nog de 5-wegschakelaar, die doet denken aan die van een Strat. Met de schakelaar kies je voor een van de twee elementen, beide, of een van de parallel-modi met alleen de binnenste elementspoelen – je hebt nu als het ware een middenelement – of de beide buitenste spoelen, waardoor je meer de Jazz-kant opgaat.



Cort Action DLX Plus
Nog een Action! De DLX Plus valt op meerdere manieren op. Allereerst is er het 'fancy' topje van mooi gevlamd esdoorn, met een matchende kop. Ook bij deze Action is de elektronica het geheime wapen en voor deze bas togen de Zuid-Koreanen naar Italië om te shoppen bij Markbass. De bas heeft namelijk de actieve elektonica van dit versterkermerk aan boord. De MB-1 EQ heeft een master-volumeknop, een balansknop voor de twee soapbar-elementen een een 3-band EQ. Hoog, mid en laag dus. Met het kleine schakelaartje zet je de bas op passief. Deze luxe broer van de hierboven genoemde Action is qua sound dus nog iets uitgebreider in te regelen. Wil je een high end look en Bartolini's? Check dan de C4 Plus met dezelfde Markbass Elektronica.



Cort GB74 Gig
Heb je het liever een slagje klassieker? Dat kan met de GB74 Gig of de GB74 JH. De eerste combineert een P-element met een MM-element, terwijl de tweede zowel een J als een MM aan boord heeft. Deze bas combineert klassieke kleuren en uiterlijk, met wat fijne moderne vondsten. Niet alleen is de bas actief en passief te spelen – er is dan weer een aparte passieve toonknop aan boord, maar de elementen zijn inventief te schakelen: de P of J kun je samen met de MM gebruiken, maar van deze humbucker kun je ook alleen de binnenste of buitenste spoel inschakelen. Het is dus een beetje als kiezen tussen de jaren zestig of jaren zeventig plaatsing van een Jazz-element. Ultralichte Hipshot-mechanieken, een kwaliteits-output en Omega's versie van de Badass-brug maken het plaatje compleet.

Kijk hier naar het interview dat we deden met Jeff Berlin: 

 

zoeken
zoeken