aanmelden
De Guitar Summit in Mannheim pakt het groots aan
129 workshops, 248 standhouders, 473 merken, 2 concertavonden
Merknieuws 28-09-2019 11:51
Met Gitarist, De Bassist en Musicmaker zijn we dit weekend op de Guitar Summit. Om te kijken of deze beurs annex workshop-event een evenement is om volgend jaar ook met onze titels mee samen te werken met organisator van onze Duitse collega's van Gitarre & Bass.  

Na de eerste dag kunnen we daar al een positief antwoord op geven. De organisatoren van ons collegamagazine Gitarre & Bass pakken het groots aan, terwijl de sfeer gemoedelijk en intiem blijft. Voor ons Nederlanders en Vlamingen zijn er misschien wat veel Duitstalige workshops, maar de programmering met topspelers als Paul Gilbert, Stu Hamm, Jeff Berlin en Billy Sheehan is al voldoende om die paar uur naar Mannheim te reizen (vanaf Utrecht 3 1/2 uur met de trein). Amps scheuren
De 248 standhouders met in totaal 473 merken op het gebied van gitaren en bassen zijn door de foyers van het grote congrescentrum ingedeeld in secties voor elektrische gitaren en bassen, boutique gitaren en bassen, akoestische gitaren en pedalen en amps. De amps zijn naar de kelder verbannen en mogen daar scheuren dat het een lieve lust is; elders mogen de standhouders geen volume maken, en daar houden ze zich wonderwel aan. 

Fender en Gibson krabben zich achter de oren
Op de eerste dag hebben we nog niet heel veel nieuwe producten kunnen ontdekken; releasenieuws blijft toch voorbehouden aan de NAMM Shows in de VS, en - steeds meer - aan exckusieve productintroducties door het jaar heen. Wel zien we een erg goede doorsnede van wat er het laatste jaar aan productnieuws verschenen is. Natuurlijk is het een gemis dat merken als Fender, Gibson, ESP en LTD ontbreken, maar als we de beurs zo bezien zullen ook zij volgend jaar vast wel van de partij zijn. 

Paul Gilbert workshop
We hebben de eerste dag erg genoten van de zowel leerzame als erg humorvolle workshop van Paul Gilbert. Hij liep eerst door zijn gear heen en kreeg de handen op elkaar voor de custom made magneet voor zijn slide. Vervolgens liet hij allerlei speeltips voorbij komen die je spel op een handige manier kunnen verrijken, zie de video!

Dag 2
Op dag 2 zagen we nog meer stands - er kwam geen end aan - hebben we ons suf gepraat met standhouders, gitaristen en bassisten - en zagen we een aantal uitstekende workshops.

Rabea Massaad
Rabea Massaad maakte indruk met zijn veelzijdige aanpak, van ambient tot heavy, en zijn soepele verhaal over gear (het was een Victory amp workshop) en muziek. 

Kijk hier 18 minuten van de workshop. 

Op de Bass Stage troffen we vandaag Stu Hamm en Rob van der Loo.

Stu Hamm maakte van zijn workshop een heus soloconcert. Een fragment: 

 

 

Rob van der Loo haalde deze dag zijn nieuwe signature bas op; hij speelde er voor het eerst op, op de Dingwall D-Roc Rob van der Loo "Hellboy" Limited Edition 5-String Bass!

 

 

Dag 3
De beursdag begon vroeg met de workshop Yoga fur Musiker, een 2 1/2 durende sessie waarin bassist Jonas Hellborg zijn visie uiteenzette over hoe yoga muzikanten kan helpen met zowel de fysieke kant van het muziek maken als de mentale kant, afgewisseld met basis yoga oefeningen door yoga docent Pressiana

 

Daarna weer de beurs op en workshops struinen langs zeven zalen. met wederom mooie workshops op de verschillende stages: Electric Stage, Acoustic Stage, Recording Stage, In Ear Stage, Bass Stage en I'm Sound Stage. Een stuk rustiger wel op de beursvloer, deze zondag. Maar in totaal haalde Guitar Summit meer dan 8000 bezoekers naar Mannheim!