aanmelden
Het Shure GLXD16 draadloos systeem getest
Goed ontvangen
Merknieuws 01-08-2018 14:08
"Een geavanceerd draadloos systeem voor gitaristen en bassisten, met digitale pedaalontvanger, dat automatisch frequentiebeheer combineert met echte digitale diversity-functies voor een stabiele draadloze signaaloverdracht met een zeer hoge digitale geluidskwaliteit." Zo afficheert Shure haar "GLXD16E-Z2 draadloze (bas)gitaar pedal set". Het systeem is al even op de markt en door ons getest. Lees de review hier.

door Mike Cachola

Een draadloos systeem dat bestaat uit een ontvanger met stemapparaat voor op je effectenplank en een zender met een accu, dat is het GLXD16 systeem. De ontvanger heeft geen zichtbare antennes die stuk kunnen gaan, de lithium-ion accu die de zender gebruikt belooft 16 uur lang speelplezier bij een optimale (want digitale) geluidskwaliteit. We zijn benieuwd!

Constructie
Een gitarist met een 19-inch rack is tegenwoordig zeldzamer dan een eerlijke bankier. Verreweg de meesten van ons zijn teruggekeerd naar effectpedaaltjes op een al dan niet ordentelijk ingerichte plank. Waar de meeste professionele draadloze systemen bedoeld zijn om in een rack te worden ingebouwd, krijgt de Shure GLXD6 ontvanger al een eerste bonuspunt vanwege zijn pedalenplankvriendelijke formaat. Bovendien maakt de ontvanger een solide indruk en zijn de regelaars bovenop voldoende beschermd door twee stootranden.

Tevens tuner
De ontvanger heeft een aantal slimme functies. Om te beginnen een tuner, die met een druk op de schakelaar geactiveerd kan worden. Bij het stemmen wijst een halve cirkel van LED’s je de weg naar de juiste toonhoogte. Met de tuner uitgeschakeld geeft de linkerhelft van die LED-boog het batterijniveau van de zender aan.

Link
Door op de link-knop te drukken kun je de zender eventueel handmatig aan een ontvanger koppelen. Dat is alleen nodig als je met een hele groep van deze Shures de bühne opgaat. In dat geval zoek je door middel van de group-schakelaar de bijbehorende groep. Daarna kun je binnen die groep met de channel-knop je eigen kanaal selecteren. Met de mode-schakelaar krijg je toegang tot de signaalversterking. Deze loopt van -20 tot +40 dB (!) en stelt je in staat altijd de optimale signaalsterkte te kiezen. De ontvanger is verder uitgerust met een aan/uitschakelaar, een jackuitgang en een USB-aansluiting voor eventuele systeemupdates.

Zender
De GLXD1 zender (beltpack) is al even solide uitgevoerd en voorzien van een korte stevige antenne, een minieme aan/uitschakelaar (handig om de batterij te sparen tijdens pauzes), een aansluiting voor de verbindingskabel die je in je gitaar plugt en een schuifje om het accuvak te openen. Verder is er een aansluiting voor een USB-lader (inbegrepen) met daarnaast een link-knopje om de zender eventueel handmatig aan de ontvanger te koppelen.

Gebruik
Wie bovenstaande passage over link-knoppen en handmatig koppelen met argwaan heeft gelezen, kan rustig blijven ademen: uit de doos herkennen zender en ontvanger elkaar direct. Je kunt meteen gaan spelen als je de ontvanger op je versterker hebt aangesloten en de zender op je gitaar.

Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit is uitstekend: iets meer nadruk op het hoogmidden dan een kabel, maar niet op een vervelende manier. Het stemapparaat werkt probleemloos, waarbij je er voor kunt kiezen om in stilte te stemmen (mute) of niet.

Frequentiemanagement
De Shure GLXD16 set werkt in het 2,4 GHz spectrum. Dit spectrum is wereldwijd beschikbaar, wat vooral internationaal toerende bands zal bevallen, maar wordt ook gebruikt voor wifi en Bluetooth. De GLXD16 is echter uitgerust met automatisch frequentiemanagement (linkfreq), een slim systeem dat naadloos naar een andere frequentie kan overschakelen mocht zich een storing voordoen. Een test met de weergave van een Spotify-playlist via mijn telefoon (die op de versterker lag) liet geen spoor van interferentie horen – nog geen kraakje.

Conclusie
Draadloos, maar dan probleemloos. Met een uitstekende geluidskwaliteit en een solide constructie waar we best de podia mee op durven. En dat in een handig formaat. Wat zouden we hier niet goed aan kunnen vinden?

SHURE GLXD16 WIRELESS SYSTEM
Prijs: € 429,-

De set bestaat uit:
- GLXD1 digitale bodypack-zender
- GLXD6 digitale gitaarpedaal-ontvanger 
- WA305 instrumentkabel

Afmetingen: zender 90,4 x 64,5 x 22,9 mm (zonder antenne), ontvanger 183 x 117 x 40 mm
Behuizing: metaal
Frequentieband: 2,4 GHz
Frequentiebereik: 20 Hz – 20 kHz
Maximaal bereik: 60 meter
Kenmerken: automatisch frequentiemanagement, ingebouwde chromatische tuner in ontvanger
Reeks: er is ook een uitvoering voor zang met bekende Shure zangmicrofoons als de SM58

Distributie: Shure Distribution Netherlands BV, Culemborg, tel. 0345-638883

Meer informatie? Klik hier

Dave Mustaine demonstreert het systeem uitgebreid in deze video.