Release van de Week: Wilco - Cruel Country

Vandaag verschenen - 27 mei 2022

Muzieknieuws 26-05-2022 11:50

Een nieuw album van Wilco is altijd nieuws. De band die ooit 'de Radiohead van de Americana' werd genoemd, week steeds meer af van het genre - met zelfs de heavy plaat Star Wars vol vette fuzzgitaren - maar nu is de band country als nooit tevoren met Cruel Country: onze release van de week.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een video en een Spotify-playlist.

De muziek van Wilco was altijd enigszins makkelijk uit te leggen: de band maakt prachtige liedjes en gitaarwonder Nels Cline probeert ze te sabboteren met freaky solo's. De afgelopen jaren verschenen er echter ingetogen albums, zware, fuzzy indierockalbums en oude meesterwerkjes werden en worden opnieuw uitgegeven. En dan is daar nu Cruel Country, een nieuw album met maar liefst 21 songs. Heerlijk voor de fans. De eerste twee singles waren al veelbelovend en magazines als Mojo en Uncut zijn lovend. Wat voor album is het dit keer?



Bij Wilco is zanger en songwriter - en gitarist, bassist, ... - Jeff Tweedy de baas en bassist John Stirratt en gitarist Nels Cline vertelden ons daar al eens over in respectievelijk De Bassist en Gitarist. Sommige albums zijn bijna 100% Tweedy en soms is het echt een band effort. Dit keer is de hele band te horen - het is live met nauwelijks overdubs opgenomen - en het is net als voorganger Ode To Joy een wat rustiger album. Als Tweedy één ding kan is het prachtige Americana-songs schrijven en als de rest van de band één ding kan is het deze smaakvol invullen. Het album schurkt regelmatig tegen country aan met akoestische gitaren, jingle-jangle Tele's, pedal steel-gitaren en countrybaslijnen. Echt een album om te ontdekken en na een paar luisterbeurten komen de pareltjes naar boven.

Ondanks de vele gitaar- en toetsenpartijen zijn bassist Stirratt en Tweedy - ze hebben ongeveer dezelfde stijl van bassen - er een meester in om prachtige lijnen te spelen die overal doorheen lopen. De bas is dit keer echter behoorlijk basic en dienstbaar. In de video's hieronder zie je verschillende bassen voorbijkomen, maar John vertelde ons van de week dat hij voornamelijk een vintage Guild Starfire Bass heeft gebruikt: 'Eentje uit '65 met alleen een halselement. Ik heb deze al enorm lang. Die versies met één element hebben iets speciaals en ze klinken anders dan de versies met twee elementen, zelfs als je daar alleen het halselement open hebt staan. Ik wil hem ook live meenemen en ik zoek nog een backup, zoals een tweede Starfire, een Epiphone Rivoli of een Fender Coronado.'
We zullen het zien als de band op 1 juli op Down The Rabbit Hole speelt. De Starfire zie je op de foto hierboven, trouwens.

Wilco lanceerde al twee video's met een mooi inkijkje in hun eigen studio The Loft:

En hier beluister je het hele album:


zoeken
zoeken