Release van de Week: Moon Moon Moon - Silly Symphonies

Vandaag verschenen - 15 april 2022

Muzieknieuws 15-04-2022 17:04

Goede Vrijdag is een extra goede vrijdag als je weet dat er een album uit is van een van de tofste bands van Nederland: Moon Moon Moon. 'Slaapkamermijmeringen en Disney-saga's', noemt onze recensent het en hieronder lees je veel meer.

Tekst: Chris Dekker * Recensie: Jacob Haagsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Jaren terug, in 2011, was ik jurylid bij Popmania, een bandfestival in Jongerencentrum Kompleks in Heerhugowaard, met vooral lokale acts. De act die het meeste indruk maakte bestond uit twee jonge gassies en heette Spotless Mind. Zanger Mark Lohmann zong zo ingetogen en zo ver van de microfoon, dat iedereen muisstil meerdere stappen naar voren deed om ook maar iets op te vangen van wat hij haast mompelend zong. Goed? Niet goed? Apart was het zeker, de meningen waren verdeeld, maar ik vond het ontzettend bijzonder. Soms pakt iets je gewoon. Ondanks de verdeelde meningen - altijd positief in mijn ogen, want als bijzondere act kan je nooit iedereen pleasen - werd het duo derde en ik besloot Mark te interviewen voor 3voor12-Noord-Holland.  


Mark ging verder. De naam werd veranderd naar Moon Moon Moon, het bleef ingetogen, lo-fi, maar de kwaliteit bleef en steeg alleen maar. Inmiddels vond hij in een andere lokale held, Stef Koenis, een partner-in-crime om zijn liedjes op bijzondere wijze te arrangeren. Inmiddels speelde Mark - met band - op alle credible festivals van Nederland en met dit nieuwe album - Silly Symphonies - hopen en denken we dat hij nog meer fans zal winnen.

In de huidge Musicmaker recenseerde Jacob Haagsma het derde album van Moon Moon Moon en dat lees je na de video. Onder de recensie vind je de Spotify-playlist.



'De eerlijkheid gebied te zeggen dat de vorige twee albums van Moon Moon Moon aan mij voorbij zijn gegaan. Silly Symphonies doet mij afvragen hoe dat mogelijk is geweest, zo goed is deze plaat. De nummers stellen zich aan je voor als slaap- en zolderkamermijmeringen à la Elliott Smith, maar ontpoppen zich tot ware Disneyfilm-saga’s. Wat deze plaat bijzonder maakt, zijn de mooie, soms koddige lofi-achtige liedjes van Mark Lohmann en de weelderige blazer- en strijkersarrangementen van arrangeur en toetsenist Stef Koenis. Die heeft zich laten inspireren door Disney-films en iconische filmcomponisten als John Williams. Die arrangementen zijn niet alleen heel knap gecomponeerd, maar ook dito opgenomen. Door alle Disney-wolligheid en kerstvibes (die roept het album namelijk ook sterk op, mede door de belletjes en klokkenspellen) heb ik persoonlijk na een luisterbeurt behoefte aan een shotje black metal, maar dat zegt niets over de kwaliteit van deze plaat. Die is indrukwekkend!'

Natuurlijk wil je het album horen en dat kan natuurlijk hier:



Website Moon Moon Moon

zoeken
zoeken