Release van de Week: Lenny Kuhr - Lenny Kuhr

Vandaag verschenen - 28 januari 2022

Muzieknieuws 28-01-2022 08:01

In 1969 won ze met het nummer De Troubadour het Eurovisie Songfestival en haar glansrijke carrière gaat immer voort. Sterker nog, haar nieuwe album - simpelweg getiteld Lenny Kuhr - brengt ze vandaaag uit bij het vooraanstaande Nederlandse indielabel Excelsior Recordings. Onder meer Spinvis en Stef Bos schreven er songs voor.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist.

Als reminder voor de Release van de Week, had ik 'Lenny K.' in mijn agenda gezet. Heel even zette ik mezelf op het verkeerde been vandaag: Heeft Lenny Kravitz een nieuw album uit dan? Was mijn gedachte. Want wie had gedacht dat Lenny Kuhr met een album uit zou komen en ook nog op het kwaliteits-indielabel Excelsior. Het beluisteren waard dus! Je hoort het album hieronder en in de komende gedrukte editie van Musicmaker vind je weer veel recensies van Nederlandse en Belgische acts, waaronder deze: 



In de herfst van haar carrière komt Lenny Kuhr, die het Eurovisiesongfestival in 1969 won, met een bijzondere plaat. Uitgebracht door het vooraanstaande indielabel Excelsior, geproduceerd door huisproducer Frans Hagenaars en gearrangeerd door een van Nederlands beste arrangeurs Reyer Zwart. (Reyer is ook als muzikant zeer prominent aanwezig op het album, op onder meer gitaar, toetsen en zijn hoofdinstument bas, CD) Speciaal voor deze plaat werden werkelijk prachtige songs geschreven door Spinvis (In Mijn Boek), Stef Bos (Nog Steeds Een Troubadour), Poelifinario-winnaar Elke Vierveijzer en ook twee composities van Kuhr’s dochter Daphna. De plaat is enigszins geïnspireerd door American Recordings van Johnny Cash, maar waar die platenreeks de begeleiding meestal sober houdt, trekken Hagenaars en Zwart de registers open. En hoe! Het gaat richting de classic popsongs van eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Dusty Springfield is een duidelijke inspiratiebron. De prachtige songs en sprankelende arrangementen (die strijkers!) in de smaakvolle vintage saus tillen haar stem op en laten die schitteren in wat een kroon op haar carrière zou kunnen zijn.

Jacob Hendriks

Je beluistert het album hier:


zoeken
zoeken