Release van de week: Mingus at Carnegie Hall

Vandaag verschenen - 25 juni 2021

Muzieknieuws 25-06-2021 13:09

In 1974 speelde Charles Mingus met zijn band in de beroemde Carnegie Hall, waarna er met nog meer muzikanten gejamd werd. Destijds was jazz niet meer zo populair en het label vond een enkele elpee wel genoeg. Nu is het gehele, twee uur durende concert uit op cd en vinyl

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist.

Het beroemde concert van Charles Mingus in de Carnegie Hall is uit in een deluxe editie, met tachtig minuten aan niet eerder uitgebracht materiaal. Het is tevens de eerste keer dat het concert in de juiste volgorde wordt uitgebracht. En je kan nog kiezen uit twee cd's of drie elpees ook.



Charles Mingus is een van de belangrijkste bassisten van de vorige eeuw. Hij werd geboren in 1922 en in de jaren veertig speelde hij met onder meer de band van Louis Armstrong en Lionel Hampton. In de dertig jaar dat hij speelde, werkte hij samen met onder meer Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, and Herbie Hancock.

In 1974 speelde hij in de Carnegie Hall en oorspronkelijk was het een enkele elpee met slechts twee lange tracks. Het echte concert duurde twee uur en nu kun je eindelijk Charles op zijn best horen, samen met Jon Faddis, Charles McPherson, John Handy, George Adams, Rahsaan Roland Kirk, Hamiet Bluiett, Don Pullen en Dannie Richmond. Natuurlijk is de fysieke set extra interessant door de liner notes en unieke foto's. 

Je beluistert het album hier:

 

 

zoeken
zoeken