aanmelden
Release van de Week: The Genius of Aretha Franklin
Vandaag verschenen - 19 februari 2021
Muzieknieuws 19-02-2021 10:38
Er zijn meerdere goede redenen waarom we vandaag voor een verzamelalbum van Aretha kiezen. Een er van is dat er binnenkort een serie over haar verschijnt op National Geographic. Na Albert Einstein en Pablo Picasso, gaat het derde seizoen van Genius over Aretha. Een andere reden is haar keuze voor bassisten en natuurlijk lees je hier ons interview met Chuck Rainey.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Tekst: Chris Dekker

Op 21 maart gaat Genius: Aretha Franklink met acht afleveringen van start op National Geographic. Eerdere series gingen over Einstein en Picasso en na Aretha is Abraham Lincoln aan de beurt. De serie gaat in op Aretha als muzikant, vrijheidsstrijder en over haar impact op de muziekwereld. We zeggen wel vaker dat er geen 'beste' is in de muziekwereld, maar als we één zangeres moeten kiezen, dan is het Aretha, die in deze serie wordt gespeeld door Cynthia Erivo. Bij uw hoofdredacteur staat ze zeker bovenaan het lijstje.


Video: de trailer van Genius: Aretha Franklin

Voor fans is het vandaag een goede dag, want er verschijnen maar liefst vier verzamelalbums. Onze keuze is de beste start voor iedereen die haar nog niet zo goed kent, want The Genius of Aretha Franklin bevat alle grote hits, zoals Rock Steady - met die geweldige baslijn van Chuck Rainey, Respect, Think, I Say A Little Prayer, Chain Of Fools, Do Right Woman - Do Right Man, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman en I Never Loved A Man (The Way I Love You). Het zal niet toevallig zijn dat dit album met deze naam vlak voor het verschijnen van de serie uitkomt. Scroll naar beneden en geniet op deze mooie, zonnige dag van haar muziek.

En de andere drie? Die zijn voor de echte fans en liefhebbers. Het is een drietal albums waarbij een de gospelkant belicht, een tweede de stevigere kant en de derde de rustige en swingende nummers. Goudmijntjes. De albums vind je onder de naam Oldies Selection: Precios Lord, The Electrifying en The Tender, The Moving, The Swinging.

De naam Chuck Rainey viel al. Als je op deze link klikt, lees je het interview dat we met hem hadden. Klik op op de pdf-logo's om het interview te openen.

Aretha was een topmuzikant met een oor voor goede muzikanten. Qua bassisten en basspel is het smullen geblazen. Als fan van Aretha was het bijzonder om Chuck Rainey te spreken, maar het kan gekker. Warwick organiseerde een aantal maal het befaamde Bass Camp en voor het diner en het festival op de laatste dag werden er ontzettend veel grote bassisten ingevlogen, waarvan slechts een klein deel op Warwick speelt. Van Billy Sheehan tot Colin Edwin van Porcupine Tree en van Victor Wooten tot Juan Alderete. We deden er veel goede contacten op voor het magazine!

Eén moment zal ik nooit vergeten: Ralphe Armstrong, Chuck Rainey, Kevin 'Brandino' Brandon, Abe Laboriel Sr. - zijn zoon drumt bij McCartney - en Jerry Jemmott stonden gezellig met elkaar te keuvelen. Samen goed voor ontelbare hits, tig Grammy's, honderden legendarische albums en ze speelden allemaal met Aretha. Of ze allemaal samen op de foto zijn geweest weet ik niet, maar ik vond deze zonder Abe:

Foto: Ralphe, Chuck, Brandino en Jerry. Abraham Sr. was vast net drankjes halen.

Genoeg gepraat, muziek! Je beluistert de verzamelaar hier:


 

Foto: uw hoofdredacteur met Chuck Rainey.