aanmelden
IM Tim Bogert
Vanilla Fudge- en Jeff Beck-bassist overleden
Muzieknieuws 14-01-2021 10:53
Op 13 januari 2021 overleed John Voorhis Bogert III, die wij bassisten als Tim Bogert kennen. Tim staat bekend om zijn snelle en vloeiende basspel, zijn fijne geluid – als een van de eerste bassisten voegde hij distortion toe aan zijn geluid, maar hij was ook een zanger met een zeer krachtige stem.

We vermoeden dat Tim Nederlandse voorouders heeft, maar hij werd op 27 augustus 1944 in New York geboren. De bassist verwierf bekendheid met Vanillla Fudge, Cactus en natuurlijk het powertrio Beck, Bogart & Appice met Jeff Beck en met de drummer waar hij vaak mee samenspeelde: Carmine Appice.


Foto: op het podium met Jeff Beck.

Bogart nam tussen 1967 en 1970 vijf albums op met Vanilla Fudge, met Appice op drums. In 1970 richtte hij met zijn drummaatje Cactus op en al snel speelde hij ook met Jeff Beck. In 1972 vormden de drie virtuozen het powertrio Beck , Bogert & Appice. Daarna tourde hij nog enige jaren met The Jeff Beck Group. Later in de jaren zeventig speelde hij op onder meer Bo Diddley's all-star album The 20th Anniversary of Rock 'n' Roll en hij sloot zich aan bij Bobby & the Midnites, een zijproject van Grateful Dead-gitarist en -zanger Bob Weir. Dat avontuur was kort en voor de liveshows nam Alphonso Johnson de bas over.

Ook zijn avontuur met de Britse band Boxer, waarvoor hij ook nummers schreef, was van korte duur en daarna speelde hij een tijd met Rick Derringer. In de jaren tachtig nam hij enkele solo-albums op en in 1984 kwam Vanilla Fudge weer kortstondig bij elkaar voor een album.In de jaren negentig speelde hij veel met Appice en Derringer en in 2000 werd deze samenwerking als DBA voortgezet, wat natuurlijk voor Derringer, Bogert & Appice staat. In 2009 nam hij een bluesplaat op met Blues Mobile Band en in 2010 kwam hij met een live-eerbetoon aan Cream. Zij laatste echte wapenfeit komt uit 2014. Bogert voegde zich bij de harde rockband Hollywood Monsters, met op het album Big Trouble onder meer Steph Honde op zang en gitaar, Vinny Appice op drums, Don Airey op keyboards en er is een gastrol voor Paul Di'Anno.