Bass Gym 101: Odd Time Bass Grooves

Als je van rare tijden houdt.

Muzieknieuws 26-11-2020 10:07

Wij zijn er aan gewend alles in vierkwarts maat te spelen, met hoge uitzondering 6/8 of 3/4. Maar het kan gekker.

Een van de grootste obstakels voor muzikanten is vreemde maatsoorten. Marek Bero besloot daarom met zijn Bass Gym 101 serie een nieuw onderwerp aan te duiden met dit onderwerp. Bass Gym 101: Odd Time Bass Grooves neemt stap voor stap 101 oefeningen met je door om te grooven in allerlei maatsoorten.

"Vreemde maatsoorten zijn een uitdaging voor je creativiteit omdat het moeilijk is om muzikale frases natuurlijk te laten klinken" aldus Bero." Wij zijn in de westerse muziek gewend aan 4/4, 2/4 en 3/4 of 6/8 wat bij het grootste gedeelte van folk, klassiek en populaire muziek hoort. Vreemde maatsoorten kom je veel vaker tegen in de Balkan-landen of India waar een sterk verband is tussen het muzikale metrum en het aantal danspasjes. In dit nieuwe Bass Gym 101 boek probeer ik uit te leggen hoe je leert tellen en voelen om vreemde maatsoorten te spelen zoals een 5/4, 7/8 of zelfs een 13/8 of 15/16" volgens Bero.

Het boek telt 57 pagina's en staat genoteerd in zowel noten als tablatuur en een bijbehorende vingerzetting voor viersnarige bassen. Bero heeft ook akkoordsymbolen boven de oefeningen gezet om ze van harmonische context te voorzien en bij welke stijl het hoort. Je gaat heel het fretboard over en alle twaalf toonsoorten komen voorbij, daarnaast kun je mp3-bestanden downloaden die bij de oefeningen horen.

Het boek zelf is verkrijgbaar vanaf £12.

Website Bassline Publishing

zoeken
zoeken