aanmelden
Yellowjackets XL
Yellowjackets met een Big Band
Muzieknieuws 17-11-2020 09:22
Jazzfusion groep Yellowjackets pakt met hun meest recente album flink uit, de WDR Big Band.

De jazzfusion groep Yellowjackets werd in 1977 opgericht, toen nog met Robben Ford en Jimmy Haslip. Ruim veertig jaar later hebben ze nu hun 25e album uitgebracht met de titel 'Jackets XL', waarmee ze samenspeelden met de WDR Big Band uit Duitsland.

"Deze band zal nooit stilzitten" aldus tenorsaxofonist Bob Mintzer. "De Yellowjackets hebben zich altijd goed kunnen aanpassen, wij vieren zijn de meest veelzijdige muzikanten waar ik ooit mee heb gewerkt. Elke setting, stijl, wij weten dat wij het kunnen. Wat betreft het WDR, zij zijn een van de beste jazz ensembles ter wereld, ik wist dat onze groepen goed konden samenwerken".

Het album bevat originele nummers uit het repertoire van de band die aangepast zijn aan deze enorme bezetting. Mintzer heeft de meeste arrangementen voor zijn rekening genomen waarvan de meeste zijn geschreven door oprichter en toetsenist Russell Ferrante.

"Omdat we al wat rondhingen in de wereld van big bands, was het Bob's idee om nummers te spelen die mensen al jaren van ons kennen en ze op te frissen om de interesse van de luisteraar vast te houden" aldus Russell. "Bob had een nieuw arrangement van Mile High gemaakt (Four Corners, 1987) wat wij de afgelopen jaren niet meer hadden gespeeld. Hij had het aangepast en het anders laten klinken. Een ander nummer 'Revelation' spelen wij altijd als toegift. Bob is terug naar de basis gegaan, in dit geval gospel, en het arrangement naar een hedendaagse sound gebracht.

Jackets XL is het derde album met bassist Dane Alderson, die bij de band kwam in 2015. Zijn andere voorganger was Felix Pastorius. De big band setting was voor hem nieuw: "het grootste verschil tussen spelen met een kwartet en een big band is dat het als nieuwe muziek klinkt, het klinkt veel frisser en sterker".

Jackets XL is verkrijgbaar op cd en als digitale download.

Amazon Download

iTunes Download

Website Yellowjackets