aanmelden
Release van de Week: Tom Petty - Wildflowers
Vandaag verschenen - 16 oktober 2020
Muzieknieuws 16-10-2020 10:14
Wildflowers was het tweede soloalbum van Tom Petty. Zonder The Heartbreakers dus. Maar is dat wel zo? En is het een goed album? Elke week kiest onze redactie een Release van de Week en deze keer kozen we voor een heruitgave van een album van de veel te jong overleden held en Mudcrutch-bassist Tom Petty.

In het oeuvre van Tom Petty vinden we enkele solo-albums. Met de eerste, Full Moon Fever uit  1989, had hij meteen een grote hit in Nederland te pakken - Face In The Crowd - en het bevatte enkele van zijn bekendste nummers: Free Fallin', I Won't Back Down, Runnin' Down A Dream en het bovengenoemde nummer. 

Qua personeel leek het album wel een liefdesbaby van The Heartbreakers en The Traveling Wilburys. Het bevat bijdrages van onder meer gitarist Mike Campbell, toetsenist Benmont Tench en bassist Howie Epstein van de eerste band en Roy Orbison, George Harrison, Jeff Lynne en drummer Jim Keltner van de tweede.

Ook onze Release van de Week bevat weer bijdrages van bovengenoemde Heartbreakers, waardoor niet alleen de zang maar ook de muziek weer zeer herkenbaar is, hoewel het hier en daar wat ingetogener en spaarzamer is dan op een Heartbreakers-album. Geen Wilburys deze keer, maar Harrison's drummer Ringo Starr mocht wel even meedoen en we horen Carl Wilson op backing vocals. Waarom het dan niet als Heartbreakers-album werd uitgebracht? Volgens interviews wilden Petty en topproducer Rick Rubin wat meer vrijheid.Wildflowers uit 1994 heeft niet de hits van Full Moon Fever, maar het is een ijzersterk album. In de VS werd het drie keer platinum, het magazine Rolling Stone zette het op nummer 12 van de beste albums uit de jaren negentig en Guitar World zette het ook hoog in de lijsten. Het is geen makkelijk album om te luisteren, want het snijdt wat lastige thema's aan en we horen behoorlijk wat woede, teleurstelling en spijt in het album. Maar dat soort thema's maken soms de mooiste albums en in dit geval zeker.

Vandaag komt de heruitgave uit. Je kunt hem aanschaffen als dubbel-cd of 3LP en dan krijg je allerlei extra nummers uit de sessies voor het album. Maar het kan gekker met een 4CD/7LP met demo's, thuisopnames en livetracks. En dan zijn er nog luxere sets, tot en met 9 LP's aan toe, die alleen op de webstore van Petty te verkrijgen zijn.

Voordat je die aanschaft, kun je hier alvast 54 nummers beluisteren: