RIP Cleveland Eaton

Count Basie/Ramsey Lewis-bassist overleden

Muzieknieuws 07-07-2020 18:11

Op 5 juli van dit jaar overleed Cleveland Eaton. Hij was tachtig jaar oud en bekend als contrabassist, producer, arrangeur, publisher en hij had zijn eigen label.

Cleveland Josephus Eaton II - 31 augustus 1939 – 5 juli 2020 - was een contrabassist, producer, arrangeur, componist, publisher en baas van zijn eigen label. Hij kwam uit een zeer muzikale familie en op zijn vijfde begon hij met muziek maken. Tien jaar later speelde hij saxofoon, trompet en piano. Niet veel later begon hij met de contrabas en al snel besteedde hij ieder vrij moment aan dit instrument. Hij werd dan ook gezien als een van de meest veelzijdige contrabassisten in de jazz.

Eaton speelde op ruim honderd albums, hij arrangeerde honderden nummers en dan waren er nog de vele live optredens. Hij speelde live of op de plaat met onder meer Minnie Riperton, George Benson, Henry Mancini, Frank Sinatra, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Nancy Wilson, Peggy Lee, Sammy Davis Jr., Lou Rawls, Herbie Hancock, The Platters, Temptations en The Miracles en dan had hij nog zijn eigen Cleve Eaton and Co.

Het bekendst werd hij door het spelen in the Ramsey Lewis Trio en the Count Basie Orchestra. Zijn song Plenty Good Eaton uit 1975 werd een funkklassieker en Eaton kreeg een plekje in zowel de Alabama Jazz Hall of Fame als de Alabama Music Hall of Fame.

 

zoeken
zoeken