aanmelden
RIP Steve Priest
Sweet-bassist overleden
Muzieknieuws 05-06-2020 09:51
Steve Priest, oprichter, bassist en later ook zanger van the Sweet is op 72-jarige leeftijd overleden. We kijken terug op het leven en de muziek van de Brit.

Stephen Norman Priest werd op 23 februari 1948 geboren en overleed op 4 juni van dit jaar. We kennen hem als bassist, backing vocalist en later zanger van Sweet of the Sweet - er zijn altijd discussies over de schrijfwijze, net als bij (the) Free.


Foto: Steve met een Gibson RD.

Priest werd in Hayes, Middlesex geboren en hij was al snel liefhebber van bands als de Rolling Stones, The Who en Jet Harris van de Shadows. Net als veel tijdgenoten maakte hij zelf zijn basgitaar en al snel zat hij in diverse bandjes.

Begin 1968 richtte hij met zanger Brian Connolly, drummer Mick Tucker, en gitarist Frank Torpey de band op die The Sweet zou worden. Al snel verving Mick Stewart Frank Torpey en gitarist Andy Scott kwam er een paar jaar later bij. Echt succes begon in 1971, toen de band besloot samen te werken met de songschrijvers Nicky Chinn and Mike Chapman. Bekende namen? Je hebt vast vorige week de documentaire over Suzi Quatro gekeken en ze waren ook de mensen achter haar succes. De band schreef ook eigen nummers en Priest zorgde voor zowel de bastonen als voor de hoge koortjes.

Na het vertrek van Connolly in '79 werd Priest de zanger en hield dit vol tot 1092, toen de band stopte.

Priest bleef in de muziek werken. Hij verhuisde naar New York en werd East Coast Director of Publicity and Artist Relations bij de platenmaatschappij Capitol/EMI Records. Priest bleef in die tijd muziek maken, ook als sessiemuzikant maar niet meer zo intensief als de jaren daarvoor.


Foto: glamrock zonder Gibson Thunderbird is absoluut verboden!

Na eerder 'nee' te hebben gezegd tegen een Sweet-reünie werden er in 1988 toch weer demo's gemaakt. Dit keer in Los Angeles, waar Priest inmiddels woonde. Het kwam echter nooit tot een nieuw album.


Video: Are you ready Steve?

In 1994 bracht hij zijn autobiografie Are You Ready Steve? uit. De titel slaat natuurlijk op het begin van de song The Ballroom Blitz. In 2006 bracht hij een solo-cd uit en in 2008 richtte hij tóch een nieuwe versie van The Sweet op, terwijl Andy Scott zijn eigen versie had. Priest tourde door de VS en Canada en er kwam een live-album uit. Priest bleef tot zijn overlijden in Californië wonen.


Foto: Priest met een Burgundyglo Rickenbacker 4001.