aanmelden
Basworkshops op Amsterdam Guitar Heaven - het verslag
Alles over dit workshopfestival met bas- en gitaarbeurs - inclusief video
Muzieknieuws 11-11-2019 12:11
Gitaarschool Nederland, EGTA, Guitar Matrix, De Bassist en Gitarist presenteerden op zaterdag 2 november de Amsterdam Guitar Heaven in Q-Factory, Amsterdam. Naast een kleine instrumentenbeurs waren er op basgebied clinics en panels vanuit het thema Woodstock, met Jay-Tee Teterissa, Hidde Roorda, Ivo Severijns, Thomas Veenstra, Joep Vullings en Chris Dekker.

De Bassist was voor de eerste keer partner van Amsterdam Guitar Heaven en dat smaakte naar meer. Tijdens deze vierde editie was er met diverse clinics aandacht voor de lage tonen en er was ook genoeg te zien op basgebied bij de stands van onder meer Teye Guitars, importeur Face - met veel coole effectpedalen- en basbouwer Knooren. De basgitaarhemel stond in het teken van Woodstock, dat vijftig jaar geleden plaatsvond, en we pikten er twee belangrijke spelers uit om dieper op in te gaan. Slappionier Larry Graham - die met Sly & The Family Stone op het festivalstond - en John Entwistle die met The Who Tommy live ten gehore bracht.


Foto: de bassen van Knooren en Teye - in de achtergrond - trokken veel bekijks.

Ivo Severijns - Woodstock-workshop John Entwistle
Ivo Severijns kennen we natuurlijk allemaal als docent op het Conservatorium van Amsterdam, oprichter van de Herman Brood Academie, maar vooral door zijn optredens als bassist van Waylon en Herman Brood. Middels veel mooie beelden met geïsoleerde baslijnen en livesongs die de dynamiek van de band goed weergeven, vertelde Ivo alles over de benadering - 'hij speelt eigenlijk als een oude bluesgitarist' - , techniek en rol van The Ox binnen The Who.

Bekijk de volledige workshop in de video hieronder! 

 


Foto: Chris Dekker nam zijn Buzzard mee....

 

Foto: ...terwijl Ivo zijn hoofdbas een Thunderbird mee had. Ook een favoriet van Entwistle.

Baspanel John Entwistle 
Moderator, Entwistle-fan en De Bassist-hoofdredacteur Chris Dekker nodigde daarna Joep Vulings en Thomas Veenstra het podium op. De eerste speelde Tommy integraal met een orkest, terwijl de tweede het met de band van Lucas Hamming en gasten in het Concertgebouw speelde. Joep is een groot Entwistle-fan, terwijl Thomas nooit echt in het werk van Thinderfingers was gedoken. Er werd gesproken over de benadering van het instuderen, het verschil tussen de lijnen van Entwistle en zijn vervanger Pino Palladino, favoriete drummers en Thomas en Joep speelden hun favoriete lijnen van Tommy. Ook hier werden de rol, de sound en de spullen van Entwistle besproken en er werd ingegaan op de verschillen tussen Tommy live en op de plaat. 

 
Foto: Chris, Ivo, Thomas en Joep praten graag over The Ox.

Jay-Tee Teterissa - Woodstock-workshop Larry Graham
Eerder op de dag was er de workshop van Jay-Tee Teterissa - bekend van onder meer de hits van Candy Dulfer en zijn clinics voor EBS en Marleaux - die met gerust de slapkoning van Nederland genoemd mag worden. Met Hidde Roorda - van de Basgasten-podcasts - vertelde hij in een overvolle kleine zaal van alles over de techniek van een van de eerste slappers ooit: Larry Graham. Maar het was meer dan dat. De heren gingen in op de geschiedenis van het slappen, de juiste technieken en welke bas eigenlijk het meest geschikt is.


Foto: Jay-Tee vertelt over zijn signaturebas van Marleaux...


Foto: ...terwijl Hidde uitlegt dat de verandering van positie van het brugelement van de Fender Jazz meer mogelijkheden voor slappers gaf.

Voor de gevorderde slapper gingen de heren in op diverse slaptechnieken, ritme versus melodie, de zin van ghostnotes en Jay-Tee liet natuurlijk zien hoe Larry dit allemaal toepaste.We hadden bovenstaande video via Facebook Live gestreamed - die begint verkeerd om, maar draait snel recht! 

Amsterdam Guitar Heaven 2020
Begonnen als gitaarfestival is Amsterdam Guitar Heaven nu ook superleuk voor bassisten. De zalen zaten steeds overvol bij de basworkshops, dus missie geslaagd. Volgend jaar nog meer bas op Amsterdam Guitar Heaven. We houden je op de hoogte!

Amsterdam Guitar Heaven is een project van Gitaarschool Nederland, EGTA, Guitar Matrix, Gitarist en De Bassist.