What's Going On Live

Live-album Marvin Gaye met James Jamerson

Muzieknieuws 31-10-2019 23:30

Het album 'What's Going On' van Marvin Gaye is misschien wel een van de beste platen ooit gemaakt en betekende de doorbraak van van de zanger. Dat komt niet alleen door de prachtige nummers maar ook door het werk van bassisten James Jamerson en Bob Babbitt die onderdeel uit maakten van 'The Funk Brothers'.

Meest invloedrijke bassist ooit?

James Jamerson was de vaste bassist van Motown Records en maakte onderdeel uit van 'The Funk Brothers', een groep sessiemuziekanten die op zo'n beetje elke plaat speelden die bij dit label werden uitgebracht. Marvin Gaye, Gladys Knight, The Temptations, Stevie Wonder, The Four Tops en ga zo maar door. De plaat 'What's Going On' van Marvin Gaye is misschien wel het hoogtepunt van dit label, waarin maatschappelijke thema's werden besproken die zelfs vandaag de dag nog relevant zijn in de Verenigde Staten. Nog legendarischer is het verhaal dat Jamerson na een optreden de studio in moest om de titeltrack op te nemen maar zo dronken was dat hij op de grond ging liggen. Hij speelde het nummer in...zonder ook maar een fout te maken.


Eindelijk live.

Jamerson's manier van spelen is door iedereen nagedaan die een basgitaar heeft vastgehouden, bijna elk loopje is wel een typische Jamerson lick. Zo goed als hij in de studio was, is er live vrij weinig tot geen materiaal van hem te zien of te horen, op een enkel filmpje na. Daar komt gelukkig verandering in. Het album 'What's Going On Live' is het enige moment in Marvin Gaye's carrière dat hij het album in zijn geheel uitvoerde in 1972 met uiteraard James Jamerson op de bas. John Morales heeft de mix gedaan op dit album en is vanaf heden verkrijgbaar op cd, vinyl en als digitale download.


zoeken
zoeken