aanmelden
Release van de Week: Stakbabber
Vandaag verschenen - 1 november 2019
Muzieknieuws 01-11-2019 10:11
Stakbabber is een band die veel meer aandacht verdient. Waarom lees je hieronder. De Amsterdamse postpunkband maakte met Polarized al een parel van een plaat en de opvolger is nog beter. Vandaar dat ze deze keer Release van de Week zijn.

Stakbabber is het geesteskind van Mick Ness. Hij was een van de mensen achter Mecano, hij werkte met Feargal Sharkey en Gino Vannelli en in het oostblok was hij razendpopulair als voorman van de Hongaarse band Sexepil. In zijn huidige band vinden we verder gitarist Rob van de Schootbrugge, Rick Blom op bas en Ollie Schmitz op drums. Op het album worden ze bijgestaan door percussionist extraordinaire Rudi de Graaff.Het tweede album van Stakbabber laat zich moeilijk omschrijven. Is het Dark Wave? Post Punk? Industrial? Electro? We horen vleugjes New Order, Placebo, maar ook een modernere band als Editors en soms zelfs het experimentele van Bowie terug. En dat allemaal met een sound die helemaal nu is. Het album is donker, heftig en hypnotiserend. Dat laatste komt ook door de superstrakke ritmesectie.

Schmitz is strak en goed, De Graaff smaakvol en de herhalende, pulserende baslijnen van Rick Blom - een beetje de Nederlandse Peter Hook - geven de songs soms iets dansbaars, altijd een hartslag en het geluid is bij vlagen heerlijk vies en vervormd. Is het bas? Synth? De bas zit sowieso heerlijk in de mix en er is meer dan genoeg ruimte om te excelleren.

De titelloze tweede van Stakbabber is zeer geslaagd en een terechte Release van de Week.

Hier luister je het hele album:

Stakbabber-website