aanmelden
Release van de Week: Cage The Elephant - Social Cues
Vandaag verschenen - 19 april 2019
Muzieknieuws 19-04-2019 10:47
Het Amerikaanse Cage the Elephant komt vandaag uit met hun nieuwe album Social Cues. Dit is inmiddels hun vijfde plaat. Na hun vorige studioalbum uit 2015 heeft de band – op het live-album Unpeeled na – geen nieuwe muziek meer uitgebracht. Voor bassist Daniel Tichanor is weer een hoofdrol weggelegd. Check z'n lekkere baslijnen!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie van De Bassist pikt er elke vrijdag een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Nadat Daniel Tichanor op 23-jarige leeftijd naar Louisville verhuisde om zichzelf als gitarist op de kaart te zetten, belandde hij in een verkeersongeluk. Met twee verbrijzelde benen en een lang herstel voor de boeg, keerde hij terug naar huis in Bowling Green. Daar vroegen Matt en Brad Schultz hem om bassist te worden in hun band. Sindsdien maakt hij deel uit van Cage The Elephant.

Hun vorige album Tell Me I’m Pretty had een experimenteel randje. Hoewel de gitaar een hoofdrol lijkt te hebben in het nieuwe album, heeft de band ook bij deze plaat ruimte proberen te maken voor andere sounds: synths die klinken als belletjes en strijkers geven het album een orkestraal tintje.

Ook is er in het album lekker veel te beleven voor de basliefhebber. Zo is na de dreigende start van het nummer Broken Boy, een vuile baslijn de basis van het nummer.


Inspiratie voor het album was de echtscheiding van frontman Matt Schultz, maar ook de problemen die het beroemd zijn met zich meebrengen. Beide situaties vragen om zelfreflectie en de erkenning dat vreugde niet permanent is. Dit gecombineerd met flitsen van woede, vervreemding en schuldgevoel maakt het niet raar dat de meeste tracks vooral mineurakkoorden bevatten. De single Ready to Let Go werd als eerste gereleased en in deze track staat  het moment dat een relatie uit elkaar valt centraal. Beluister de track hier:

Op 8 juni speelt de band op Pinkpop.

Beluister hieronder het gehele album: