aanmelden
Release van de Week: John Patitucci - Soul of the Bass
Vandaag verschenen - 5 april 2019
Muzieknieuws 05-04-2019 06:04
Bassist John Patitucci komt vandaag uit met zijn nieuwe album Soul of the Bass. De plaat is het 16de soloalbum van Patitucci, en de meest onthullende en intieme tot nu toe. De tracks zijn gecentreerd rond melodische improvisaties op de contrabas.

Inspiratie voor het album kwam aanvankelijk al in 1979, na Patitucci het solo-album ‘Emerald Tears’ van Dave Holland hoorde. ‘Ik was ontroerd door het album, maar ik wist instictief dat ik moest wachten tot ik wat ouder was om mijn eigen te maken’, vertelt Patitucci. Patitucci noemt het album een vervolg op zijn album ‘Heart of the Bass’ uit 1991, dat bestond uit contrabas en zessnarige basgitaren in een orkestrale setting. Beluister hieronder de titeltrack van zijn eerdere album:

Muzikaal huishouden
Het leven in een muzikaal huishouden heeft veel bijgedragen aan het album volgens Patitucci. Zijn dochters Gracie en Bella zijn onder andere te horen in een track waarop hij op een zessnarige bas speelt. Ook verlegt hij harmonische en orkestrale grenzen van het album door samen te spelen met het cello- en baskoor waar zijn vrouw Sashi deel van uitmaakt.

Een andere belangrijke factor voor het album was engineer en co-producer John Davis, een voormalige student van Patitucci. Hij is de eigenaar van het The Bunker Studios in Brooklyn, waar het album met 13 tracks is opgenomen. ‘Davis kent mijn speelstijl en mijn muziek, en bedacht daarbij een aantal geweldige ideeën die het album muzikaal hebben verbeterd’, vertelt Pattituci.

John Davis in The Bunker Studios te Brooklyn

Samenwerkingen
Naast zijn soloalbums heeft Patitucci met meerdere grootheden gespeeld. Om maar een paar namen te noemen: BB King, Bonnie Raitt, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Michael Brecker, George Benson, Dizzy Gillespie, Was Not Was, Dave Grusin, Natalie Cole, Bon Jovi, Sting, Queen Latifah, Carly Simon en vooral Chick Corea natuurlijk.

Albumcover
Als albumcover voor Soul of the Bass koos Patitucci voor een alleenstaande acaciaboom in Kenia.  Achter die keuze zit een bepaalde symboliek. De acacia is in staat om alle soorten weer en klimaat te overleven. ‘De connectie met het album, is dat ik denk dat de ziel van een basgitaar in het hout zit. Het hout roept het spirituele geluid van de bassist op. Het instrument leeft voort, lang nadat de speler weg is, klaar om de ziel van de volgende eigenaar weer te geven’.

Ter viering van de release geeft John Patitucci vandaag (5 april) een concert in de Zürich Gallery te New York waar de muziek van zijn nieuwe album wordt gespeeld.

Het album verschijnt op het label DL Media. 

Luister hier naar het volledige album: