aanmelden
Gitarist Poll Awards
Met prijzen voor Cavalli, Van Schie, Macca, Music Man en King
Muzieknieuws 25-02-2019 10:02
Elk jaar verkiezen de lezers van Gitarist de beste gitaristen en bassisten van de Benelux en de wereld in diverse categorie├źn. De Bassist pikte de bassisten en de basspullen er voor je uit.

De afgelopen maanden werd het stemformulier 12.000 keer gedownload via de website van Gitarist. Er kwamen zo'n 4.000 formulieren terug en zo ontstond de uitslag met maar liefst 25 categorieën. Op dit stemformulier staan diverse suggesties - het zijn géén nominaties - om te stemmen. De Bassist helpt elk jaar met het up-to-date houden van deze lijst met sterren, legendes, virtuozen én opkomende muzikanten en dit jaar hebben we de suggestielijst dan ook goed aangepakt met veel nieuwe bassisten, vooral ook bassistes en natuurlijk wat unsung heroes.

Zien we nog bijzonderheden? Jazeker. Ondanks dat de suggesties geen nominaties zijn, zien we toch dat we de lezers op ideeën gebracht hebben. Zo duikt Esperanza Spalding de top10 van Beste Bassist Wereld binnen en Puck Wildschut doet hetzelfde bij Beste Bassist Benelux. Volgend jaar nog meer vouwen?

Wij vonden dat Freddy Cavalli - de oerbassist van Herman Brood's Wild Romance - niet in de legendelijst mocht ontbreken en hij is zowaar Alltime Favorite Bassist Benelux geworden! Wat we zo goed aan Freddy vonden? Je leest het in deze blog. Ongetwijfeld heeft het succes van de Wild Romance anno 2019 hier ook mee te maken.

Betekent dat dan ook wat wij jullie te erg beïnvloeden? Zeker niet! Wij geven slechts enkele tientallen voorbeelden en er is in een bepaalde categorie zelfs op bijna 160 verschillende gitaristen gestemd! Dat laat weer zien hoe breed jullie smaak is, dat jullie eigenwijs genoeg zijn om zelf te bepalen wie er wint en hoeveel goede muzikanten er zijn.

Hieronder de basgerelateerde uitslag met tussen haakjes de positie van de bewuste artiest in 2018. De volledige uitslag lees je hier.

Beste Bassist Wereld

1. (1) Paul McCartney
2. (4) Pino Palladino
3. (2) Flea
4. (4) Sting
5. (8) Marcus Miller
6. (7) Mark King
7. (-) Esperanza Spalding
8. (5) Billy Sheehan
9. (-) Steve Harris
10. (6) Robert Trujillo


Foto: voormalig president François Hollande overhandigde de award namens Gitarist aan een duidelijk tevreden McCartney.


Beste Bassist Benelux

1. (6) Michel van Schie (hoofdfoto)
2. (3) Barend Courbois
3. (2) Henny Vrienten
4. (1) Johan van Stratum
5. (5) Rinus Gerritsen
6. (4) Rob van der Loo
7. (7) Ivo Severijns
8. (9) Paul Van Bruystegem
9. (-) Puck Wildschut
10. (10) Jeroen Vierdag


ALL TIME FAVORITE Bassist Wereld

De afgelopen vijf jaar wonnen respectievelijk John Paul Jones, Jaco Pastorius, Paul McCartney, Jack Bruce, Lemmy en Sting deze categorie. Zij zijn daarmee niet meer herkiesbaar.

1. Mark King
2. Flea
3. Roger Waters
4. Marcus Miller
5. Pino Palladino 


Foto: Mark King kan er nog altijd niet aan wennen dat zijn bas geen kop heeft. Mark liet ons weten dat hij gokte op positie 42 en dat de toppositie hem dus wel verraste.


ALL TIME FAVORITE Bassist Benelux

De afgelopen vijf jaar wonnen respectievelijk Rinus Gerritsen, Henny Vrienten, Ivo Severijns, Barend Courbois, Peter Slager en Michel van Schie deze categorie. Zij zijn daarmee niet meer herkiesbaar.

1. Freddy Cavalli 
2. Theo de Jong
3. Herman Deinum
4. Frank Kraaijeveld
5. Jeroen Vierdag


Foto: Cavalli, een ware Hollandse held. Zet Cha Cha Live nog eens op - of zoek het op spotify - en geniet van zijn stuwende en melodieuze lijnen!


Basgitaar

1. Sterling by Music Man Ray35QM 
2. Fender Flea signature 
3. Ibanez SR2605 
4. Fender JMJ Mustang 
5. Höfner President Bass 
6. Aria Pro IGB STD 
7. Ibanez Talman TMB600 
8. Warwick Alien Deluxe Thinline Hybrid 
9. NS Design NXT Electric Upright 
10. Sire P7 


Foto: deze QM - quilted maple - versie is inmiddels niet meer leverbaar, maar de normale Ray34 is net zo fijn!