aanmelden
Greg Lake overleden
King Crimson-bassist leed aan kanker
Muzieknieuws 08-12-2016 13:25
Op 7 december is Greg Lake overleden. Hij vocht al een tijd tegen kanker. Lake was bassist/zanger van King Crimson, bassist, gitarist, zanger en songwriter voor Emerson, Lake & Palmer en de kans is groot dat zijn solohit I Believe In Father Christmas (1975) deze dagen weer op de radio voorbij komt.

Greg werd op 10 november 1947 in Engeland geboren als Gregory Stuart Lake. Hij startte zijn carrière als bassist en zanger voor King Crimson, met zijn oude schoolmaatje Robert Fripp. Lake was eigenlijk gitarist, maar voor deze band schakelde hij over naar de viersnaar. Al snel hielp de bassist mee met teksten en het produceren van het eerste album in '69. Na het eerste album vertrok Lake, om met keyboardspeler Keith Emerson en drummer/percussionist Carl Palmer in 1970 Emerson, Lake & Palmer op te richten. Op het verzoek van Fripp zong hij nog wel het tweede album van King Crimson in en hij verscheen met zijn oude band op tv. Bij ELP ontpopte Lake zich als een alleskunner. Hij speelde op de albums elektrische en akoestische gitaar, bas, hij schreef de teksten, zong en produceerde. In 1975 bewees hij zelfs dat hij helemaal alleen een hit kon schrijven: I Believe in Father Christmas.

Emerson, Lake & Powell
Nadat ELP ophield te bestaan, zat Lake kort in Asia, om daarna Emerson, Lake & Powell op te richten, met topdrummer Cozy Powell als vervanger van Carl Palmer. In de jaren erna speelde Lake onder meer in de Greg Lake Band, om in 2010 weer met Keith Emerson op pad te gaan. In datzelfde jaar voegde hij zich nog even bij Emerson en Palmer voor een laatste optreden. De getoonde foto van Bert Treep was tijdens het laatste ELP optreden in Londen's Victoria Park in 2010.

Op 7 december 2016 verloor Greg Lake de strijd tegen kanker.

Foto (c) Bert Treep