aanmelden
Palissander en bubinga op 'rode lijst' van CITES
Problemen voor dealers en fabrikanten; een lichtpuntje voor de consument
Muzieknieuws 05-12-2016 12:55
In Zuid-Afrika is tijdens de Convention of International Trade of Endangered Species of Flora and Fauna, oftwel CITES, besloten dat alle soorten palissander (rosewood, geslacht dalbergia) en bubinga (geslacht guibourtia) per 2 januari 2017 op de zogenaamde 'rode lijst' staan. Brazilian Rosewood, oftewel Braziliaans palissander / dalbergia nigra, moest al aan strenge im- en exporteisen voldoen. Mag je nog vliegen met je gitaar? En wat betekent dit voor winkels?

De uitspraak van Cites houdt in dat fabrikanten en winkels gewoon met deze houtsoorten mogen werken en ze mogen verhandelen, maar elk instrument heeft per januari een CITES-certificaat nodig. Dit betekent dat winkels een inventarisatie moeten maken van al hun instrumenten met palissander en/of bubinga, waarna er via bijvoorbeeld facturen of vrachtbrieven moet kunnen worden aangetoond dat de instrumenten voor 2 januari 2017 ingevoerd zijn. Voor instrumenten die daarna binnenkomen moet de bewuste fabrikant een certificaat afgeven, waarbij de winkel voor de wet verantwoordelijk is voor de eigen voorraad: er kunnen dus controles komen.

Enorme klus
Palissander wordt voor pakweg twee derde van alle gitaar- en bastoetsen gebruikt, maar ook voor zij- achterkanten van akoestische modellen, wat er voor zorgt dat winkels en fabrikanten voor een enorme klus staan. Het zal ook betekenen dat veel fabrikanten de eerste maanden van het jaar een vertraging kunnen oplopen met het leveren van instrumenten met deze houtsoorten. Binnen de EU kunnen instrumenten vrij makkelijk verhandeld worden, maar als je instrumenten zonder certificering naar klanten buiten de EU verstuurt kan het resulteren in inbeslagneming van instrumenten en hoge boetes.

Er is een lichtpuntje voor consumenten. Instrumenten tot 10kg mogen zonder problemen meegenomen worden, dus je buitenlandse tour komt niet in gevaar door de nieuwe CITES-regelgeving.