aanmelden
The Bass Book - Updated Edition
Tony Bacon en Barry Moorhouse vernieuwen standaardwerk
Muzieknieuws 24-09-2016 14:01
The Bass Book - A Complete Illustrated History Of Bass Guitar, geschreven door Tony Bacon en Barry Moorhouse is er in een vernieuwde versie. Dit boek is een must-have voor alle bassisten.

Tony Bacon is een van 's werelds grootste experts op het gebied van vintage gitaren en Barry Moorhouse van basgitaren. De eerste schreef boeken over werkelijk ieder gitaartype en de laatste is de man achter het Londense Bass Centre. Moorhouse is niet alleen eigenaar van deze bekende baswinkel, maar ook een Fender-expert en de man achter onder meer de Wyman Bass, de Brian May Guitars en het merk Bass Collection. Samen weten de heren dus meer dan genoeg over basgitaren. 

Natuurlijk zijn er boeken die veel dieper ingaan op één merk of type, maar als compleet naslagwerk is The Bass Book hét boek. Het neemt je me van de eerste basgitaren, via de eerste in serie geproduceerde bas (de Fender P), tot de eerste actieve en vijfsnarige bassen. Per tien jaar worden de belangrijkste modellen en uitvindingen gepresenteerd. In de jaren vijftig zien we de Fender P, de Danelectro Longhorn, de Harmony H-22, de Gibson EB-2/3 en de Bass VI, in de jaren zestig komen daar de Höfner vioolbas bij (eigenlijk al wat eerder), de Bass V, de Mustang, de Gibson Thunderbird en diverse Ampeg-bassen. Het hoofdstuk van de jaren zeventig laat mooie foto's zien can de Ampeg Dan Armstrong, de Gibson Les Paul Bass innovaties als de StingRay, de eerste Alembics en de bijzondere producten van Fodera, Kubicki en Modulus. De jaren tachtig gaven ons de eerste akoestische bassen, snel en puntig versus de eerste heruitgaves en moderne merken als Warwick. Natuurlijk worden alle deze bassen tekstueel behandeld en er zijn interviews met spelers en bouwers.

The Bass Book verscheen in diverse vormen en dit is de zogenaamde Updated Version. Nieuw is de aandacht voor zogenaamde 'aged'- of 'reliced'-bassen, de vele heruitgaves van bijvoorbeeld Danelectro en Eastwood, de bas-ukelele, maar ook voor geheel nieuwe modellen als de Fender Dimension. Qua quotes van bassisten gaat dit boek tot en met Tim Lefebvre, die op Bowie's laatste album meespeelde.

Zoals gezegd zijn er boeken die dieper ingaan op bepaalde merken en/of types, maar dit is een interessant naslagwerk met veel mooie foto's en genoeg informatie voor iedereen die zich wil verdiepen in de historie van de bas. 

ISBN 978-1-4950-0150-5
www.backbeatbooks.com / Hal Leonard