aanmelden
Topbassisten op North Sea Jazz 2016
8-9-10 juli Ahoy' Rotterdam
Muzieknieuws 07-06-2016 21:06
North Sea Jazz neemt bij onze redacteuren altijd een speciale plaats in. Andere zomerfestivals leveren natuurlijk ook heel veel goede muziek op, maar North Sea Jazz is voor ons toch dé plek om bijzondere muziek en muzikanten te leren kennen, in de meest uiteenlopende stijlen waarin bassisten meer kunnen en mogen laten zien. Benieuwd waar wij naar uitkijken het komende festival?Lees onderstaande tips!
Download ook het blokkenschema als pdf. Klik op het icoon bovenaan de linkerkolom.

Michael League van Snarky Puppy is natuurlijk wel dé man van de laatste paar jaar en een oude bekende van ons magazine. Niet voor niets vraagt North Sea Jazz de puppies steeds weer terug. Nu openen ze in de grote Maas zaal van Ahoy', eerst met een bandconcert en daarna hun Grammy-winnende composities met het het Metropole Orkest. Later op de avond doet Michael League ook nog een clinic. 

Thundercat is de excentrieke bassist waar we natuurlijk ook naar uitzien. Bekijk de video en huiver! North Sea Jazz grossiert ook in de oude rotten in het basvak. Hey, Verdine White bij E, W & F, die moet je toch een keer gezien hebben. En als je onder de 30 bent heb je Mark King misschien nog nooit gezien. Ga dat meemaken bij het Level 42 concert op de zaterdag.  

Het wemelt natuurlijk van de supergoede contrabassisten op North Sea, waarvan we hier Abraham Miles Mosley bij Kamasi Washington willen aantippen; sensationeel! O ja, en natuurlijk de 79-jarige Ron Carter die een duo-concert gaat doen met Pat Metheny. Christian McBride bij Chick Corea mag je eigenlijk ook niet missen. En ga vooral ook eens naar Eric Revis kijken, dit festival te zien bij Branford Marsalis. 

North Sea Jazz zet ook veel funkjazz en jazz ’n soul bands op het programma. Vintage Trouble is er zo een met Rick Barrio Dill in de frontlinie. Rock ’n soul zullen we het maar noemen. Vooral héél lekker!Esperanza Spalding is een oude bekende voor De Bassist, maar wat ze nu doet en onlangs al in Paradiso liet zien met haar Emily’s D + Evolution concert is heel bijzonder en kun je gerust muziektheater kunt noemen. Fascinerend hoe zij bassen, zingen en acteren combineert.In het meer experimentele genre is oprichter van Kneebody bassist Kaveh Rastegar uit Californië zeker iemand om uit te gaan checken, net als de Zweede bassist Frans Petter Eldh bij de Nederlandse dj-producer James Zoo die een spectaculair Quintet om zich heen verzamelde om werk van zijn nieuwe album Fool uit te voeren. Ook Paul Bender valt in die categorie. Bij Hiatus Kaiyote gaan polyritmiek en poëzie moeiteloos hand in hand, met de meest geraffineerde soundscapes tot gevolg. 

Nederlandse en Belgische bassisten die in het oog springen: Daan Lever en Teun Creemers, twee bassisten bij de Raad van Toezicht, Hugo den Oudsten (ken je hem nog uit onze Tandemserie?) bij Sabrina Starke, Manuel Hugas bij Candy Dulfer, Dries Laheye van Stuff en Nicolas Thys bij Taxi Wars.

Op naar North Sea Jazz! 

www.northsejazz.nl