aanmelden
IM: David Bowie
De bassisten van Bowie
Muzieknieuws 11-01-2016 11:11
Na een strijd van anderhalf jaar tegen leverkanker, is David Bowie overleden. Hij nam afscheid van zijn fans door op zijn 69ste verjaardag, drie dagen voor zijn dood, het album Blackstar uit te brengen. Bij De Bassist beperken we ons voornamelijk tot bassisten, maar Bowie heeft zo'n ontzettend grote invloed op de muziekwereld, dat we toch een eerbetoon willen brengen.

David Bowie was een held en een icoon. Websites, magazines en kranten zullen de komende dagen vol staan met herinneringen, biografiëen en eerbetonen. Wij doen het met vijf tracks en vijf bassisten. Bowie had een neus voor goede gitaristen, drummers én bassisten.

RIP David!

In dit filmpje vertelt de legendarische sessiebassist Herbie 'Ik heb mijn snaren al veertig jaar niet vervangen' Flowers over zijn opnames met Bowie:



Als je aan Ziggy Stardust denkt, denk je aan de dikke basklanken en melodieuze, stuwende lijnen die Trevor Bolder uit zijn Gibson EB3 of Fender Mustang Bass haalde. In het Groninger Museum is momenteel een expositie over Bowie te zien. Aan het eind hoor je dit nummer keihard voorbij komen: 



Wie Bowie enkele jaren terug live heeft gezien, denkt natuurlijk meteen aan de opvallende Gail Ann Dorsey. Over Queen en Freddie Mercury kan je gewoon niets negatiefs zeggen, maar dit duet tussen Gail Ann en David is misschien wel mooier dan het origineel. Kippenvel!



In de jaren '80 speelde Carmine Rojas vaak met Bowie:



Op de dag dat Bowie '69 werd, verraste hij de wereld met een uitstekend album, dat vanaf nu voor altijd zijn laatste album zal zijn: Blackstar. Op bas Tim Lefebvre: