Zaterdag 25 november: Amsterdam Guitar Heaven 2023 - Workshopfestival en Gearshow Gitaar & Bas

Workshops en beurs in één op een zaterdag overdag in november

Events 20-11-2023 09:11

Dit wordt een superdag voor gitaristen en bassisten! Komende zaterdag 25 november kan je 20 workshops volgen van onder anderen Michel van Schie, Julia Hofer en Dale Davis en op de beursvloer tref je dan 70 merken gitaren, amps, effecten en meer aan. Lees hier alles over Amsterdam Guitar Heaven 2023! En bestel je tickets! Slechts € 12,50 voor de hele dag.

Klik op het blokkenschema om de pdf te downloaden

 

Amsterdam Guitar Heaven
zaterdag 25 november, 12.00-19.00u
Q-Factory, Atlantisplein 1, Amsterdam 
5 minuten lopen vanaf station Amsterdam Muiderpoort
Eronder parkeren: parkeergarage Oostpoort

TICKETS - voor de hele dag slechts € 12,50!
Tickets kun je bestellen bij Ticketmaster
Gearshow Gitaar& Bas + Workshopfestival + Slotconcert € 12,50*
Studenten € 7,50
* Ticketprijs is inclusief servicekosten en betalingskosten.

Interesse in een stand op de gearshow? Bel met Keijser 18 Mediaproducties 020 6755308, of mail amsterdamguitarheaven@k18.nl.  

Amsterdam Guitar Heaven is een project van Gitarist, De Bassist, Musicmaker, Guitar Matrix en Gitaarschool Nederland.

We hebben een heel mooi basworkshopprogramma kunnen samenstellen met bassisten als Dale Davis (Amy Winehouse), Michel van Schie (Ilse de Lange, sessie), Julia Hofer (Bass Lines Youtubes), Pieteke Dik (Froukje), Lana Kooper (Loupe), Rob van der Loo (Epica) en Adinda Meertins (Sweet Toko), en op de Gearshow Gitaar & Bas komen maar liefst 70 gitaar- en basmerken exposeren! Als kers op de taart wordt het slotconcert om 18.00u door het Leendert Haaksma Trio verzorgd, met Michel van Schie op bas. Zie de beschrijvingen van de workshops verderop in dit artikel.


GEARSHOW GITAAR & BAS
De gitaarbeurs van Amsterdam Guitar Heaven is helemaal volgeboekt! Zeventig merken zijn er maar liefst!

Je kan dus je hart ophalen aan al die gitaren, bassen, amps, effecten en accessoires op de stands van de Grote Zaal en de Foyer van Q-Factory!

We noemen de 70 merken die aanwezig zijn in alfabetische volgorde:

Allpedal, Angel Lopez, Baton Rouge, Beetronics, Boss, Blackstar, Brixx Custom Guitars, Carl Martin, Catalinbread, Collision Devices, Cordoba, Crafter, Crazy Tube Circuits, D'Addario, Dejawu Guitars, De Clercq Guitars, DMI Guitar Labs Dophix, Duke Guitars, Dunlop, EarthQuaker Devices, Eko Guitars, Fender Audio, Focusrite, G&L, G7th, Guild, Harmony, GRBass, GRGuitar, Guild, Haar Custom Guitars, Hal Leonard, Heritage, Hook Amplifiers, Hughes & Kettner, Ibanez, IK Multimedia, J. Rockett, Jet Guitars, José Torres, Kala, Korg, La Mancha, Lâg Guitars, Lakewood, Laney, Levy’s Leathers, Martin, MXR, Ortega, Pedaltrain, RH Guitars, Roland, Schecter, Schwung, Sire, Source Audio, Sterling by Music Man, Strymon, Tokai, Two Notes, Tyrone Guitars, Ultimusician, Unquendor, Vandermey Guitars, Vemuram, Vintage, Vox, Walden, Walrus Audio, Warm Audio, Way Huge.

Bovenstaande merken vind je bij de volgende standhouders:
Algam Benelux, Bestacoustics Reinhardt GmbH, Boss, Cordoba, D'Addario, EMD Music, Face, Filling Distribution, JHS, Haar Guitars, Hal Leonard, Hoshino Europe, Lâg Guitars, Lakewood, Ortega Guitars, Pro Media Connect, TMA Benelux, Total Sonic, Voerman Amersfoort.
Ook zijn de volgende gitaarbouwers aanwezig: LG Guitars, Brixx Custom Guitars, Unquendor, De Clercq Guitars, RH Guitars, Dejawu, Vandermey Guitars, Schwung.

WORKSHOPFESTIVAL
Elk jaar stellen we voor de workshops een thema centraal wat in de meeste workshops naar voren zal komen. Dit jaar delen de gitaristen en bassisten met ons hoe ze hun niveau hebben bereikt.
Wat hebben ze gestudeerd en welke tips en aandachtspunten kunnen ze ons meegeven?
* Zijn er met de komst van de moderne media efficiënte paden naar kwaliteit of moeten we de ten hour guitar work-out van Steve Vai weer uit de kast halen?

De workshops spelen zich af in 5 zalen van Q-Factory: Kleine Zaal, Barzaal, Studio-10.01, Studio-1.11 en het Abbey Road Institute.

 

Dit zijn de bassisten die de workshops komen geven:

Dale Davis
Hij speelt en speelde met Paul Young, Emeli Sandé en ooit zelfs met Tina Turner. Grote bekendheid kreeg hij natuurlijk omdat hij jarenlang bandleider en bassist was van Amy Winehouse, misschien wel de grootste ster van deze eeuw. Dale was altijd herkenbaar. Met de oren vanwege de prachtige, soulvolle en warme lijnen en voor het oog door de Höfner vioolbas: een typische keuze. Later stapte hij over op een Höfner Club en tegenwoordig is een Precision zijn vaste keuze. 
Lees verder over Dale Davis elders op DeBassist.nl, inclusief video footage

Julia Hofer 
Ze maakte honderden video's voor het Youtube-kanaal Thomann's Guitars & Basses, waarin ze de baspartijen van de meest uiteenlopende bassisten uit de doeken doet. Vele miljoenen keren zijn ze bekeken, met de Bass Lines video van Earth, Wind & Fire als topper: inmiddels 1,4 miljoen views. 

Julia komt speciaal voor Amsterdam Guitar Heaven over vanuit haar woonplaats Wenen. Ze geeft les aan de Gustav Mahler privé-universiteit in Klagenfurt en aan het Jam Music Lab in Wenen. Ze is veelgevraagd sessiebassiste, zowel elektrisch als contrabas, ook voor bijvoorbeeld de musical Miss Saigon. 

Lees verder in het aparte artikel over Julia elders op deze site, en lees daar ook het interview dat we met haar deden.

Michel van Schie 
De carrière van Michel van Schie omspant inmiddels diverse decennia, waarbij hij de onverbiddelijke rots in de branding was en is bij Ilse de Lange, Anouk, Candy Dulfer, Alain Clark en Trijntje Oosterhuis. In 2018 werd hij bekroond met de Humble Hero Award, de prijs voor de beste sessiemuzikant van Nederland. Einde middag doet Michel een basworkshop, en even later staat hij met het Leendert Haaksma Trio op het podium voor het slotconcert van Amsterdam Guitar Heaven (18.00u). Zij brengen de muziek van het album 12 Combustions, waarover Michel zegt: 'Het is eigenlijk heel spacey geworden, heel erg gebaseerd op riffs die echt enorm gaaf zijn.’

Kijk hier de video van de studio-opnames 12 Combustions met Leendert Haaksma.

Adinda Meertins
In Nederland was ze al first call bassiste in de latin scene, onder meer bij de Cubop City Big Band, maar de carrière van Adinda Meertins nam een vlucht toen ze in Colombia toetrad tot de populaire formatie Monsieur Periné , waarmee ze een Latin Grammy en twee Grammy-nominaties in de wacht sleepte. Ze studeerde in New York en nam les bij Orlando Cachaito Lopez in Cuba, bassist van de Buena Vista Social Club. Inmiddels is ze terug in Nederland en richtte ze haar eigen formatie Sweet Toko op.

 


Rob van der Loo 
Rob van der Loo is bassist van progmetalband Epica, waarmee hij in 2022 The Alchemy Project uitbracht en onlangs Live At The AFAS Live. Sinds 1999 speelde hij zich in de kijker, eerst met Sun Caged, daarna met Delain, tot 2010. Vanaf 2012 is hij de bassist van Epica, met wie hij de hele wereld over tourde.   

Adinda Meertins (Sweet Toko) 

Pieteke Dik
Pino Palladino was de reden voor Pieteke Dik om te gaan bassen. Dat deed ze uit de doeken in de onze rubriek De Basplaat. Ze maakt nu furore in de band van Froukje, waarin ze basgitaar met bassynth combineert. De band kent haar oorsprong op de popopleiding van Codarts, waar de twee elkaar ontmoetten. De schitterende baslijn die Pieteke maakte voor Ik Wil Dansen is inmiddels al legendarisch.

Lana Kooper
Ze werd bekend met de band Dakota, en is nu flink aan het touren met Loupe, dat onlangs het briljante album Do You Even Wonder What Comes Next uitbracht.

Gitaarworkshops
En neem vooral de gitaristen met wie je speelt mee naar Amsterdam Guitar Heaven! Dit zijn de gitaristen die workshops komen geven: Leendert Haaksma, Arnold van Dongen, Timo Somers, Maarten van der Grinten, Rafael Devánte Sinay, Yori Swart, Mark Bogert, David Piedfort, Kevin Storm, Wojtek Justyna, David Gram, Eran Har Even, Ignazio Di Salvo, Wim den Herder. 

Thema van het Workshopfestival nader belicht
We kennen allemaal de sensatie van die supermuzikanten die het allemaal in huis hebben: de sound, de virtuositeit, het vuur en het spervuur aan briljante vondsten! Ze zijn er opeens en lijken uit het niets een nieuwe standaard te hebben gecreëerd waar wij gewone stervelingen ons aan vergapen: like a Pinball Wizard! Dat thema hebben we centraal gesteld voor de workshops tijdens deze editie van Amsterdam Guitar Heaven.

He stands like a statue - Becomes part of the machine - Feeling all the bumpers - Always playing clean - He plays by intuition - The digit counters fall (uit Pinball Wizard, The Who, 1969)

De gitaristen en bassisten delen in hun workshop met ons hoe ze hun niveau hebben bereikt.
Wat hebben ze gestudeerd en welke tips en aandachtspunten kunnen ze ons meegeven?
* Zijn er met de komst van de moderne media efficiënte paden naar kwaliteit of moeten we de ten hour guitar work-out van Steve Vai weer uit de kast halen?

De workshopdocenten delen studiemethodes, interessante invloeden en tactieken en geven inzicht in hun ontwikkeling, aanpak en apparatuur. We laten vier stijlgebieden naar voren komen:
* van blues via jazz tot fusion
* van pop tot indie
* van rock tot metal
* en alles op de akoestische gitaar

De workshops spelen zich af in 5 zalen van Q-Factory: Kleine Zaal, Barzaal, Studio-10.01, Studio-1.11 en het Abbey Road Institute.Amsterdam Guitar Heaven
zaterdag 25 november, 12.00-19.00u
Q-Factory, Atlantisplein 1, Amsterdam 
5 minuten lopen vanaf station Amsterdam Muiderpoort
Eronder parkeren: parkeergarage Oostpoort

TICKETS - voor de hele dag slechts € 12,50!
Tickets kun je bestellen bij Ticketmaster
Gearshow Gitaar& Bas + Workshopfestival + Slotconcert € 12,50*
Studenten € 7,50
* Ticketprijs is inclusief servicekosten en betalingskosten.

zoeken
zoeken