Dutch Double Bass Festival 2023

Twee dagen (contra)bas in Rotterdam

Muzieknieuws 31-10-2023 10:10

Op 13 en 14 oktober knalde de loadingdock van Theater Zuidplein in Rotterdam bijna uit elkaar van de enorme hoeveelheid contrabastassen, - koffers en cases en er leek een nieuwe modetrend gaande te zijn. De Bassist kwam langs, stelde vragen en probeerde allerlei (contra)bassen uit. Natuurlijk zagen we de optredens van onder meer Laura Nygren, Dirty Loops, Adam Ben Ezra, Mark Haanstra, Teun Creemers, Brady Watt en Renaud Garcia-Fons.

Tekst en foto's: Remus Aussen, Maarten Plukker, Hidde Roorda, Chris Dekker en DDBF/Wouter Jansen.

Twee dagen lang was Theater Zuidplein - om de hoek bij Ahoy - het toneel van alles contrabas en een beetje basgitaar. Naast de optredens was er een beurs met contrabassen van Eastman, The Bace, elektrische bassen van Adamovic en Paul Belgrado, maar we leerden en hoorden bij D'Addario het verschil tussen de vele soorten contrabassnaren die het merk voert en de woordvoerder van Leatherwood Rosin leerde ons veel over de diverse wassen voor strijkstokken voor diverse toepassingen. We komen straks nog terug op de was.

En over strijkstokken gesproken. Evan dachten we dat er na de fannypack een nieuwe modetrend was met een lang, dun rugtasje. Maar natuurlijk: de gemiddelde DDBF-bezoeker heeft zijn of haar eigen strijkstok mee. Dat dat geen overbodig luxeproduct was, bleek zaterdagavond, toen er een stuk werd uitgevoerd in de lobby, met zestig (!) contrabassisten, verspreid over begane grond, trappenhuis en balkons. Een zeer bijzondere ervaring!





Goede gesprekken
De Bassist-medewerker en "Mr. Basgasten" Hidde Roorda was de host bij vier live-interviews. Hij sprak voor publiek met Adam Ben-Ezra (foto hierboven), Henrik Linder van Dirty Loops, Brady Watt (Bass & Bars) en Renaud Garcia-Fons. Aanwezigen in de zaal konden ook nog eens vragen stellen. Deze podcasts zullen later te beluisteren zijn maar we krijgen onder andere te horen hoe Brady Watt zijn carrière opbouwde in de hiphop-scene - hij trad later op met Typhoon - en nog wat leuke anekdotes van Henrik Linder over zijn kat en een uit de hand gelopen weddenschap om een Rolex-horloge. Het live-interview met Adam is inmiddels als podcast verschenen. De rest volgt binnenkort.



Elektrische bassen
Ja, behalve veel contrabassen waren er ook nog wat elektrische modellen te zien! Nikola Adamovic van Adamovic bassen uit Haarlem had drie modellen meegenomen en verbaasde menig bassist met enorm lichte modellen die dankzij de manier van bouwen, moderne technologie en elektronica wereldwijd gewild zijn. Vloekt het net wel of net niet? Wij denken dat dit Maarten Plukker's nieuwe signature-bas kan worden:



Hou je meer van vintage looks dan ben je bij Paul Belgrado aan het goede adres. De bassen zijn geïnspireerd op de bekende modellen maar hebben toch stoere looks, elementen van Nordstrand of TV Jones voor een iets andere sound. Vooral de B-Tar B4 met de TV Jones met een ‘Simple Minds Precision sound’ klonk te gek. Hidde nam deze bas meteen mee voor zijn persoonlijke collectie:



De The Bace bassen van Mark Zandveld vielen zeker op. De instrumenten zijn een kruising tussen een contrabas, cello en basgitaar. De hals is die van een gewone bas, de body heeft een formaat van een cello en de sound klinkt als die van een contrabas. Zo kon iedereen een viersnarige- en vijfsnarige model proberen die je ook met strijkstok kan bespelen en ook staand bespeeld kan worden. Het nieuwste model, de E-Bace, is voorzien van frets, een dik Precision-acthig element en een extra lange duimsteun die de overstap van elektrisch naar contrabas een stuk aantrekkelijker kan maken. Onze Maarten met The nieuwste Bace:



Dirty Loops was een van de bands die optrad:



Laura Nygren
Ook contrabassist/elektronisch muzikant/zangeres Laura Nygren speelde met één van haar ensembles op DDBF: Show Pony, eigenlijk een beetje haar alter ego. Show Pony was deze keer uitgebreid met harpiste Beate Loonstra. Een geweldig optreden van twee topmuzikanten die zich binnen experimentele popmuziek moeiteloos tussen klassiek en punk weten te bewegen, en de eerste keer dat we een contrabas (in één nummer, weliswaar. Maar toch.) met plectrum zagen bespelen. In een volgende Bassist staat een interview met Laura Nygren. Alvast meer horen? Op de prachtige 3D-website van Show Pony staan de nummers van de Show Pony-CD. 


Adam Ben-Ezra had meteen een mooi tv-optreden in Nederland. Dit geeft meteen goed weer hoe hij klonk op DDBF23:

Contrabassen 
Waar de Eastman gitaren en mandolines in Nederland een stevige poot aan de grond en niet te vergeten een goede reputatie hebben, zijn de contrabassen van dit merk hier nog niet echt bekend. En dat zou zomaar kunnen veranderen, want sales manager Rubén Salazar is van plan ook met de strijkinstrumenten van dit merk hun plek te geven. 


Op de Eastman-stand staat een kwartet uitstekende instrumenten: volhouten bassen in oplopende prijsklassen, en een gelamineerd exemplaar met een massieve top. En er is ook een volledig gelamineerd type. Prijzen beginnen bij ongeveer € 1900,-, en de topinstrumenten lopen door tot ca. € 12K. En daar krijg je een instrument voor dat – zo konden we ervaren – al meteen ‘vintage’ aanvoelt, wat zowel met het geluid als met de fraaie afwerking en kleurstelling te maken heeft. Eastman levert ook strijkstokken, hoezen en – meestal per bas maatwerk, maar bij Eastman dus een standaard-accessoire – C-extensies voor als je op een viersnarige bas toch lagere noten wilt. Hieronder zie je Remus Aussen op een Eastman:



Was
Zoals je contrabas en je strijkstok eigenlijk al twee instrumenten zijn, zo wordt het contact tussen die twee gereguleerd (op het niveau van snaren en haren) door de hars. Is de hars je derde instrument? Niet zelden wordt per ongeluk tussen strijkstokken gekozen op grond van hoe lekker de hars helpt bij het op gang brengen van de streek, ofwel hoe hij ‘aanspreekt’... Leatherwood Rosin verkoopt een aan volledigheid grenzende range aan harsen in ‘the Amber range’, een groep harsen waaruit de gebruiker – afhankelijk van weer en gebruik – kan kiezen op basis van grip (spreekt hij meteen aan), tractie (wat doet je toon als je strijkstok eenmaal in beweging is), lyriek (wat doet ‘ie in hoge solopassages), poedergehalte (hoeveel poeder bevat de hars) en buigzaamheid (hoe zacht is de hars in je hand). Nieuw zijn ‘Bass’ en ‘Bass Extra’, waarbij ‘Bass’ voor een stevig aansprekende strijkstok en een ‘silky’ toon met een minimum aan bijgeluiden zorgt. ‘Bass Extra’ is voor het extra koude, extra droge klimaat, wanneer je een maximum aan volume wilt. Of gewoon als je een zomer- en een winterhars gebruikt.

Stapelen
Voor de meeste contrabassisten is de ‘stapel’, ofwel het onmisbare stokje dat op zijn plek blijft door de druk tussen voor- en achterblad, iets waar ze zich liever niet mee bemoeien: werk voor de contrabasbouwer. Belangrijk is dat die stapel niet omvalt wanneer je snaren verwisselt, en dat hij op de goede plek staat (een stapel wordt NIET gelijmd) voor het beste geluid. Www.Anima-Nova.de voegt daar letterlijk een dimensie aan toe: de hoogte. Door een onderdeel van de stapel te verdraaien terwijl hij op zijn plaats staat, kan namelijk de toon van je instrument verbeterd worden. Pál Molnár  legt uit: ‘Door deze uit carbon vervaardigde stapel te verstellen kun je met haardikte-precisie bijvoorbeeld de definitie van je lage snaren verbeteren, of juist de warmte van je hoge noten versterken.’ Volgens Pál – zoon van de uitvinder – en de getuigenissen op de website is de gehele bassectie van het Dresden Philharmonic beter en meer ‘open’ gaan klinken. En Ron Carter (contrabassist op zo’n 2200 LP’s, onder andere met Miles Davis) vindt niet alleen zijn bassen beter  klinken, maar is ook blij dat in zomer en winter er geen verschillende stapels in zijn bassen hoeven te worden gezet…  De prijs: net onder € 600,-.    


We genoten weer twee dagen van mooie spullen, vele bekenden van het magazine en vooral ook mooie optredens van solisten, ensembles, bands en natuurlijk de zestig contrabassen tegelijk. Op naar 2025!
 
Typhoon werd begeleidt door Brady Watt:

 

 

 

zoeken
zoeken