IM Dave Roe

Johnny Cash-bassist overleden

Muzieknieuws 21-09-2023 10:37

Afgelopen week overleed David Roe op 71-jarige leeftijd. Roe werd bekend als bassist van Johnny Cash, maar hij speelde live met en op zo'n 500 albums van namen als Carrie Underwood, Dan Auerbach, John Mellencamp, Sturgill Simpson, Chrissie Hynde, Taj Majal, Loretta Lynn, Merle Haggard, Kris Kristofferson, Ian Hunter, Brian Setzer, CeeLo Green, Kurt Vile, Yola, John Anderson, Marcus King, Joe Ely, Gretchen Peters, Ray LaMontagne, Jake Bugg, Faith Hill en Duane Eddy.

Bassist/zanger/songwriter Dave Roe, geboren als David Roe Rorick, groeide op in Hawaï en begon eind jaren zestig  bas te spelen in funk- en R&B-bands. Nadat hij begin jaren tachtig naar Nashville verhuisde, sloot hij zich aan bij de band van Jerry Reed. In de daaropvolgende jaren toerde Dave de wereld rond met verschillende countryartiesten, waaronder Mel Tillis, Vern Gosdin, Charlie Louvin, Dottie West, Chet Atkins en Vince Gill.

Het beroemdste verhaal over Roe is waarschijnlijk dat hij in 1992 werd ingehuurd door een van de grootste sterren in de business voor een klus waarvan hij niet wist hoe hij hem moest klaren. Roe's achtergrond lag bij de elektrische bas, maar een gemeenschappelijke vriend had hem aanbevolen bij Johnny Cash, wiens rockabilly oorsprong betekende dat hij een contrabasspeler nodig had met de harde, vingervlugge slap-speelstijl. Er was geen auditie of repetitie, alleen een proefoptreden.

"Ik wist genoeg van de muziek om me er doorheen te vechten. Maar man, het was wreed," zei Roe in een interview met in 2017. "Ik had drie dagen lang blaren over mijn hele handen. En ik werd erop aangesproken. (Cash) riep me backstage en zei: 'Je speelt niet echt upright bass, of wel?' En ik zei: 'Nee, dat doe ik niet.

Roe dacht dat hij de kans verkeken had en vertelde Cash dat hij vereerd was dat hij een show met hem had gespeeld. "En ik dacht dat dat het einde was. En de volgende dag op het vliegveld nam hij me gewoon even apart en zei: 'Denk je dat je ermee aan de slag kunt en goed genoeg kunt leren spelen om deze show te spelen en wat slap bass te leren? Ik geef je zes maanden.' Wat een buitengewoon iets was om te doen. Dat was het begin van mijn liefde voor de staande bas, en de slap bass in het bijzonder, die tot op de dag van vandaag voortduurt.:

Roe ontmoette de Man in Black veel vaker. Hij speelde met de Cash familie show door de jaren negentig en werkte mee aan de meeste van de door Rick Rubin geproduceerde American Recordings albums die voor een heropleving van Cash' carrière en iconische reputatie zorgden.

Na het overlijden van Cash tourde en nam Dave vijf jaar lang op met Dwight Yoakam. Daarna stopte hij met touren omdat zijn werk voor opnamesessies aanzienlijk was toegenomen. Tegelijkertijd was hij 13 jaar lang lid van de Don Kelley Band, die beschouwd wordt als een van Amerika's beste honky-tonk bands. Ook jongere artiesten wisten Roe te vinden en hij was te zien of te horen met artiesten als Ray Lamontagne, Marcus King, Dan Auerbach (Black Keys) en Carrie Underwood, zoals je in de video's in dit bericht kunt zien.

Uw hoofdredacteur ontmoette Dave voor het eerst op een van de Warwick Bass Camps en je kan je voorstellen dat hij een vat vol mooie ervaringen en verhalen was. Dat ons leven - en die van drummer Chester Thompson, Adam Nitti, Stu Hamm, Brandino, Alphonso Johnson, Steve Bailey, Victor Wooten, Norwood Fisher, Josh Paul, Scott Reeder, Jerry Jemmott, Ed Friedland, Mark Michell, Divinity Roxx, Ryan Martinie, Kenny Vaughan en Jon Liebman - gered werd door David Ellefson in de inmiddels beruchte bijna-buscrash, schiep zeker een band. 

Naast op de Bass Camps kwamen we elkaar daarna geregeld op de NAMM-shows tegen en hij bleef een van de meest inspirerende mensen om tegen te komen. Helaas kwam het nooit tot een interview. Gelukkig hebben we collegabladen, dus check hier een mooi item van Premier Guitar.

Wij wensen zijn vrouw Leslie Barr en zijn zoon Jerry Roe - inmiddels een veelgevraagd sessiedrummer in Nashville - veel sterkte toe.

zoeken
zoeken