Halve eeuw Radar Love

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de grootste internationale hit van de Golden Earring uitkwam

Muzieknieuws 17-08-2023 16:01

Bijna iedereen kent wel het intrigerende basintro van Rinus Gerritsen, de karakteristieke drumshuffle van Cesar Zuiderwijk, de broeierige fills van George Kooymans en de gedreven zang van Barry Hay. We hebben het natuurlijk over Radar Love, de wereldwijde hit van de Golden Earring die vandaag precies 50 jaar geleden op single uitkwam.

Radar Love werd geschreven door George Kooymans en Barry Hay voor het album Moontan uit 1973 en was met zijn duur van 6:25 minuten een onwaarschijnlijke singlekandidaat. Om het toch geschikt te maken voor radio werd er een sterk ingekorte edit gemaakt.

Deze verkorte versie werd een grote internationale hit voor de Golden Earring en hun internationale doorbraak. De single bereikte de toptien in Nederland, België, Duitsland, Spanje, Australië en het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten behaalde Radar Love de dertiende positie in de Billboard Hot 100. 

Rinus Gerritsen gebruikte als bas een Gibson EB-3 van eind jaren zestig en bespeelde hem met een plectrum. In De Bassist vertelde hij: "Met die EB-3 heb ik Radar Love opgenomen, gewoon via een Fender Twin, met de bas op 8 en de treble op 3. Mensen vragen er vaak om, het is een bekend geluid geworden. Ik wil liever anders klinken dan iedereen. Het is mijn ding, mijn plaat, of je het nu mooi vindt of niet."

Luister hier wat Rinus vandaag over Radar Love vertelde bij Radio 10: 

 

In Slagwerkkrant herinnert Cesar Zuiderwijk zich: "Die opnames zijn eigenlijk heel improviserend gegaan. We hadden eerst demo’s gemaakt in de Soundpush Studio’s. Ik weet nog dat Rinus zei dat het wel lekker zou zijn als er een mooi intro bij zou zitten. Nou, daar kwamen de klappen hoor."

"Het is één aaneengesloten track; er werd toen niet gehannest met tape knippen en zo. En dan wordt zo’n nummer als geniaal gezien. Nou ja, de meest geniale dingen zijn vaak een gevolg van toeval of samenloop van omstandigheden. Maar ik vind het rammelen als de pest, als ik er nu naar luister. Maar het heeft gewoon z’n charme."

Op 11 maart 2021 werd het nummer als eerbetoon aan George Kooymans, die aan ALS lijdt, op z'n verjaardag om 17.15 uur door heel Nederland gedraaid. Ook werd het op carilons in diverse Nederlandse steden gespeeld.

 

zoeken
zoeken