Release van de week: Greta Van Fleet - Starcatcher

Vandaag verschenen: 21 juli 2023

Muzieknieuws 21-07-2023 11:05

Jonge rockhelden Greta Van Fleet verkennen op hun derde album ‘Starcatcher’ nieuw terrein. Sinds de doorbraak met Highway Tune in 2017 is het hard gegaan met Greta Van Fleet. Hun gitaargerichte rock ‘n’ roll, met tal van referenties aan Led Zeppelin, heeft fans van alle leeftijden bereikt. Ze wonnen een Grammy en groeiden uit tot een van de meest succesvolle livebands ter wereld. Ook op ‘Starcatcher’ wordt de basis gevormd door energieke rockriffs, stuwende grooves en vurige geïmproviseerde solo’s, maar dan aangevuld met elementen uit de folk, blues en wereldmuziek. Starcatcher is onze Release van de Week.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Over drie dagen begint hun wereldtournee die ze op 8 november naar de Ziggo Dome, Amsterdam en 12 november naar in Vorst Nationaal, Brussel brengt. Maar vandaag is er het nieuwe album Starcatcher. Dave Cobb (Chris Stapleton, Brandi Carlile) produceerde het album met bandleden zanger Josh Kiszka, gitarist Jake Kiszka, bassist Sam Kiszka en drummer Danny Wagner.

Gitarist Jake Kiszka vertelt ons wat de veelzijdige benadering van het album voor hem betekent: 'Om al die muzikale avonturen authentiek te kunnen uitvoeren hebben we veel geëxperimenteerd met alternatieve stemmingen, verschillende gitaren en andere technieken. The Falling Sky is in DADGAD, Sacred The Thread in drop D, folkrocker The Archer in open C en Meeting The Master in een stemming die Kiszka zelf bedacht en uitlegt als “drop D, maar dan met de hoge en de lage D nog een halve noot lager”.

Drummer Danny Wagner zegt in het persbericht van de band: 'We hadden het idee dat we deze verhalen wilden vertellen om een universum op te bouwen. We wilden personages en motieven introduceren en deze ideeën die hier en daar in de loop van onze carrière door deze wereld zouden ontstaan.'

Tijdens een interview in 2022 verklaarde bassist Sam Kiszka dat het album terug zou gaan naar een meer rauw geluid, dat conceptueel bijna terug zou gaan naar hun dagen in de garage. Hij zei ook dat het album een uitbreiding van het geluid van de band zou zijn. Verder verklaarde hij hoe de band 'onze hoofden terugbrengt naar die garagetijd en de muziek spannend, rauw en energiek maakt".

Tijdens de vorige tour bracht de band al een aantal nummers van Starcatcher. Wij kiezen voor The Falling Sky:   

Luister hier naar het album: 

 

zoeken
zoeken