Release van de Week: Dan Tuffy - Country Star

Vandaag verschenen: 2 juni 2023

Muzieknieuws 02-06-2023 12:51

Dan Tuffy, een Australische veteraan die al een kwart eeuw in Nederland woont, nam een gruizig alt.country-album op, met een zeer jonge band in een van 's lands mooiste studio's. Onze nieuwsgierigheid is niet alleen gewekt, maar het album is zo lekker, dat het onze Release van de Week is.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Tekst: Chris Dekker | Foto’s Lisanne Lentink

Als je naar een optreden van Dan Tuffy gaat, kom je als fan naar buiten. De Australiër wisselt gruiizge Americana-songs af met mooie verhalen en naast een begenadigd liedjesschrijver weet hij meer dan raad met een gitaar.

Vandaag, op 2 juni verscheen Country Star, een mooie, organische plaat, waarbij het persbericht treffend van ‘grofkorrelig’ spreekt. Het album werd opgenomen in Studio 150 Bethlehemkerk in Amsterdam met zijn Song Crew: Madelief van Vlijmen (bas, zang, keys), gitarist/pedalsteelspeler Stefan Wolfs en Mischa Porte op drums en percussie. Scroll naar beneden voor het beluisteren van het hele album.

Hij vertelde ons daarover:
‘De best klinkende albums zijn in grote studio’s opgenomen, maar tegenwoordig gebeurt alles thuis en in slaapkamers. Met het aantal platen dat ik verkoop kan ik me zo’n grote, dure studio eigenlijk niet rechtvaardigen, maar ik dacht: het is nu of nooit. Ik wilde mezelf trakteren, het beste uit ons halen en ik wilde de jonge band laten ervaren hoe zoiets is. En fuck yeah! Het was een hele andere plaat geworden en het had heel anders geklonken.’

Na de opnames keerde de band nog eens terug naar Studio150 voor een livesessie, met nummers van het album:Dan werkt al een aantal jaar samen met de Avenhornse (contra)bassist - en bekende van De Bassist - Madelief van Vlijmen. Daarover vertelde hij:
‘Ik heb een paar songs een beetje samen met Madelief geschreven, maar eentje helemaal. Silver Morning was ooit bluesy en donker. Ik was het zat en ik wist zeker dat zij er iets interessants mee kon doen.'


'Het was Tom Waits en toen ze er mee terugkwam was het een mix van Queen, Kate Bush en jazz! Er zaten wat stukjes in die op het kruispunt van onze smaak zat, zoals de baslijn. We zijn samen aan de slag gegaan en toen we dat kruispunt gevonden hadden, hadden we al snel iets moois. Het postmoderne eighties is weer weg, haha, het is weer meer mijn geluid, maar meer poppy dan normaal, dus ik ben blij dat we dat nummer op het album hebben. Madelief heeft niet alleen een goed gevoel voor melodie, maar ze neemt risico’s in haar muziek. Die avontuursgeest waardeer ik.’

Hoe zo'n samenwerking gaat zie je hier tijdens een kijkje in de muzikale keuken:Wil je het hele interview met Dan lezen? Check Musicmaker 495, juli-augustus 2023, die ook vandaag verschijnt. Je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Musicmaker op zonder verzendkosten.

Country Star is nu uit op Smoked Recordings.  En als je deze zomer toevallig in Australië bent: Dan en Madelief doen daar een uitgebreide tour.
dantuffy.com


 

zoeken
zoeken