Release van de Week: Kong - Traders Of Truth

Vandaag verschenen: 3 maart 2023

Muzieknieuws 03-03-2023 13:18

'Traders Of Truth' is het eerste Kong-album sinds 2014. Maar alle muzikale ontwikkelingen die er sindsdien plaats hebben gevonden ten spijt: de originele, uiterst creatieve muziek van de Amsterdamse instrumentale rockband is nog altijd moeilijk te omschrijven.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

door Kevin Pasman

Al sinds hun oprichting in 1988 is Kong een band die alles net even wat anders doet dan mensen verwachten. Hun muziek combineert elementen waar andere instrumentale bands zich niet aan wagen en live speelt het kwartet bij voorkeur in een soort quadrofonische opstelling, waarbij ieder bandlid in een andere hoek van de zaal staat, met het publiek in het midden. Dat ruimtelijke idee past ook wel bij de muziek van Kong. Anders dan veel bands met gelijkbaar zware riffs wordt de productie niet helemaal dichtgesmeerd. Ook op 'Traders Of Truth' voelt het aan alsof de muziek om de luisteraar heen gebeurt. Zelfs als je op een koptelefoon of twee speakers luistert.

Als we de buitengewoon spannende muziek van Kong onbeschrijfbaar noemen en het daarbij laten, maken we het ons er wel heel makkelijk van af. Laten we een poging wagen. Het is in ieder geval een vorm van progressieve rock. Kong slaat je echter niet om de oren met duizelingwekkende maatsoortwisselingen en uitbarstingen van virtuoze capriolen. Leadgitaar is sowieso iets waar het kwartet vrij spaarzaam mee omgaat. David Kox en Tijs Keverkamp creëren de bijna dystopische sfeer op 'Traders Of Truth' liever met logge stonerrock- en metalriffs waaroverheen nog wel eens een abstract gitaarthema klinkt. Deze riffs combineren verrassend goed met de vele samples, elektronica en soundscapes waar de band zich met benijdbaar gemak aan waagt.

Dat betekent niet dat 'Traders Of Truth' helemaal vrij is van leadgitaar. In de gelaagde gitaararrangementen is zoals gezegd plaats voor thema's die feitelijk gezien leadgitaarwerk zijn, maar wel heel anders zijn dan de melodieuze thema's die je in rockmuziek zou verwachten. Bovendien bevat 'Chaos As Law' een gitaarsolo van Jan Akkerman. Deze is opvallend chaotisch, maar dat past fantastisch bij de industriële metalriffs - en natuurlijk de titel - van het nummer.

Kong heeft door de jaren heen nogal wat bezettingswisselingen gekend. Bassist Mark Drillich is het enige overgebleven oorspronkelijke bandlid, maar nadat Kong in 2007 na een pauze van zeven jaar bij elkaar kwam, is de line-up nagenoeg ongewijzigd gebleven. De meest recente toevoeging aan de band, drummer Oscar Alblas, speelt inmiddels ook alweer tien jaar bij Kong. Dat de heren elkaar muzikaal door en door kennen is dan ook duidelijk te horen op 'Traders Of Truth'. Het geheel klinkt als een band die weet waar zijn krachten liggen en dat maakt het album een genot om naar te luisteren.

zoeken
zoeken