Release van de Week: Brutus - Unison Life

Vandaag verschenen - 21 oktober 2022

Muzieknieuws 21-10-2022 08:10

Brutus is een van de meest spraakmakende heavy bands van het moment uit de Benelux. Het trio brengt al sinds 2013 hun knap gelaagde post-rock over de hele wereld. Na twee veelgeprezen studioalbums en een live-album is er nu Unison Life, onze Release van de Week!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Brutus laat op Unison Life weer eens horen dat ze een band zijn die alle stijlhokjes weet te omzeilen.Je zou het creatieve post-hardcore kunnen noemen, met vleugjes metal, math-rock en punk, altijd met de diep intense zang van drumster Stefanie Mannaerts, de gitaarpartijen van Stijn Vanhoegaerden die soms als duistere new wave aanvoelen en de rotsvaste baspartijen van Peter Mulders.

We werden al verliefd op dit album toen de single Dust uitkwam, een heus epos, dat werkelijk alle kanten op gaat, en van begin tot eind spannend blijft. 

Alle nummers op ‘Unison Life’ zijn uitstekende, memorabele composities met kop en staart. Vooral de ingetogen nummers zijn buitengewoon sterk en Vanhoegaerdens gitaarsounds zijn zeer meeslepend. De grootste kracht van Brutus, de contrasten tussen beukwerk en sfeervolle passages, is hier volop aanwezig.

'Unison Life' is een verhaal van dromen en streven naar een leven van totale rust en balans. Stefanie Mannaerts benoemt met deze plaat de grootste valkuil waar ze steeds zelf in blijft trappen: de zoektocht naar een harmonieus leven zonder veel discussies en ups en downs. 

Kijk de live versie van What Have We Done: 

De band had wegens corona twee jaar lang de ruimte om te experimenteren met nieuwe sounds, pedalen en instrumenten, die ze op de kop tikten bij hun eindeloos gescroll door tweedehandssites. 'Alles wat we deden, was een voortdurend verlangen naar beter. Ik wilde dat elk nummer het laatste nummer zou zijn dat we ooit zouden schrijven', legt Stefanie uit. 'We werden soms gek van onszelf omdat dat een onmogelijk hoge standaard is om jezelf op te leggen, maar we bleven voortdurend verder zoeken naar nieuwe geluiden, betere melodieën en andere combinaties…' Het leverde een plaat op die de tot nu meest pure Brutus sound naar voren brengt.

Brutus tourt momenteel door de UK, is in februari-maart in de Benelux te zien en gaat dan door Europa in. 

Luister hier naar Unison Life. 

 

zoeken
zoeken