Jeff Berlin Jack Songs

Een ode aan Jack Bruce

Muzieknieuws 13-08-2022 22:15

We hebben er een tijd op moeten wachten maar eindelijk is het er: Jack Songs van Jeff Berlin

Het verhaal van dit album begon al in 2014, toen Jack Bruce overleed. Behalve een geweldig bassist ook een uitstekende zanger, cellist en componist die een groot gat achterliet. Jeff Berlin is misschien wel zijn grootste fan en als goede vriend begon hij meteen met het album.

"Het opnemen van dit album was het meest emotionele moment uit mijn carrière" zegt Jeff Berlin. "Jack was mijn allergrootste held op de bas. In het hart van zijn muziek zaten deze vreemde maar bijzondere baslijnen die niet eens bij de toonsoort hoorde maar elke keer lostte hij dat op. Zijn manier van spelen was een manier van improviseren. Na zijn overlijden wilde ik zijn muziek eren door mijn favoriete nummers van hem onder de loep te nemen en het op te nemen zoals ik ze wilde spelen".

Het album is dus niet alleen een ode aan Cream maar aan de lange loopbaan van Jack Bruce zelf. Het openingsnummer Creamed is een geweldige mashup van Cream nummers geworden en misschien wel de beste ode aan Cream ooit. Aan muzikanten overigens geen gebrek op dit album, Jeff Berlin heeft de "Cream" van de muziek-industrie uitgenodigd wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt. Zo zingt oud Van Halen zanger Sammy Hager mee, Rush-gitarist Alex Lifeson, Gregg Bissonette, Gary Husband, Eric Johnson, Bill Frisell, Ron Bumblefoot, Scott Henderson en nog veel meer.

De bas van Jeff Berlin klinkt lekker grof waardoor hij goed te horen is in de mix maar de inspiratie van Jack Bruce is zeker goed te horen. Zo neemt hij voor het laatste nummer de vocalen op zich waarbij hij een persoonlijk verhaal verteld over zijn vriendschap met Jack. Met 58 minuten is het voor sommigen ietwat lang maar als jij een album voor je favoriete artiest mocht opnemen zou je toch ook door willen gaan?

Jeff is niet de enige bassist op dit album, op het nummer 'Smiles Story And Morning Grins' mogen verschillende bassisten een solo spelen onder wie Marcus Miller, Nathan East, Mark King, Ron Carter, Billy Sheehan, Geddy Lee, Michael League en Tony Levin. Een feest voor het oor dus.

Al met al heeft het acht jaar gekost om dit album te maken en het is het zeker waard. De arrangementen zitten goed in elkaar en het album heeft een prachtige productie waarbij je je vingers aflikt. Jack Songs is een prachtige ode aan Jack Bruce, zijn muziek en voor de volgende generatie bassisten.

Eerder was Jeff Berlin in Nederland voor een clinic in de Q-Factory en werd hij door Hidde Roorda geïnterviewd voor Basgasten. Het album is verkrijgbaar via zijn website.

Website Jeff Berlin







zoeken
zoeken