Pantera is terug

Met nieuwe leden en een tour

Muzieknieuws 18-07-2022 11:53

Vorige week werd bekend gemaakt dat Pantera weer op tour gaat. De broers Abbott worden vervangen door Zakk Wylde en Charlie Benante.

Waarschijnlijk was het geen toeval dat Gibson vorige week de nieuwe Thunderbird voor Rex Brown introduceerde: een dag later werd het nieuws bekend dat Pantera weer gaat touren.

Pantera werd in 1981 in Arlington, Texas, opgericht . De bekendste bezetting van de groep bestond uit de gebroeders Abbott (drummer Vinnie Paul en gitarist Dimebag Darrell), samen met bassist Rex Brown en leadzanger Phil Anselmo; de eerstgenoemde, die in 1982 toetrad, is het enige constante lid van Pantera. Naast hun ontwikkeling en popularisering van het groove metal subgenre, wordt Pantera gecrediteerd - samen met anderen, zoals Testament, Sepultura, en Machine Head - voor het deel uitmaken van de tweede golf van thrash metal scene van de late jarentachtig  tot begin-tot-medio 1990.  Pantera wordt beschouwd als een van de meest succesvolle en invloedrijke bands in heavy metal geschiedenis, met ongeveer 20 miljoen verkochte platen wereldwijd en met vier Grammy nominaties.

De band begon als glammetalband en met zanger Terry Glaze werden drie albums uigebracht. De band zocht een zwaarder geluid en het vierde album werd met Anselmo als zanger opgenomen. Het vijfde album  -waar de band sindsdien naar verwijst als hun officiële debuutalbum - Cowboys from Hell uit 1990, populariseerde het groove metal genre, terwijl de 1992 opvolger Vulgar Display of Power een nog zwaarder geluid bereikte en hun populariteit vergrootte. Het daaropvolgende album Far Beyond Driven (1994) debuteerde vervolgens op nummer één in de Billboard 200.

Er begonnen spanningen tussen de bandleden naar boven te komen toen Anselmo in 1995 verslaafd raakte aan heroïne; hij overleed bijna aan een overdosis in 1996. Deze spanningen leidden ertoe dat de opnamesessies voor The Great Southern Trendkill (1996) apart werden gehouden. De voortdurende spanningen duurden nog zeven jaar, waarin slechts één studioalbum, Reinventing the Steel (2000), werd opgenomen. Pantera ging op hiatus in 2001, maar aanhoudende geschillen leidden tot het uiteenvallen van de band in 2003. De Abbott broers gingen verder met Damageplan terwijl Anselmo bleef werken aan verschillende nevenprojecten, waaronder Down, waar Brown zich ook bij aansloot.

Op 8 december 2004 werd Dimebag Darrell op het podium doodgeschoten door een mentaal onstabiele fan tijdens een Damageplan concert in Columbus, Ohio. Vinnie Paul ging Hellyeah vormen na de dood van zijn broer, en stierf aan hartfalen in 2018, waardoor Brown en Anselmo overbleven als de enige overlevende leden van de bekendste line-up van de band.

In juli 2022 werd aangekondigd dat Brown en Anselmo zich in 2023 zullen herenigen voor Pantera's eerste tournee in 22 jaar, met Zakk Wylde en Charlie Benante die respectievelijk op gitaar en drums invallen voor de Abbott-broers Dimebag Darrell en Vinnie Paul. Er staat nu een tour gepland voor Noord-Amerika en we hopen natuurlijk dat de band later Europa nog aandoet.
zoeken
zoeken