Release van de Week: Jasper Schalks - Stand This Storm

Vandaag verschenen: 24 juni 2022

Muzieknieuws 24-06-2022 10:48

Er was al een EP, maar Stand This Storm is het debuutalbum van de jonge, Nieuwe-Niedorpse Americana-artiest Jasper Schalks. Het komt ook nog eens uit op het nieuwe label van 'oude rot' Menno Timmerman: Feature Music. Het album staat vol prachtig gearrangeerde, ambachtelijk geschreven Americana-songs, met vleugjes jaren zeventig west coast en old school country.

Tekst: Chris Dekker

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een video en een Spotify-playlist.


Voordat ik over het mooie album van Jasper begin, eerst een disclaimer.  Na twintig jaar in de muziekwereld te hebben gewerkt, als journalist, marketingmedewerker, platenbaas, programmeur, boeker en bassist, heb ik veel vrienden in de muziek. Van heel bekend tot opkomend en/of jong. Zo timmeren 3 Point Landing, Moon Moon Moon en Rose Marin uit mijn regio goed aan de weg en dat is tof. Jasper Schalks is ook zo iemand. We bezoeken regelmatig The Irish Cottage, om de hoek, voor Guinness en Old Speckled Hen en ik beschouw hem als goede vriend. Maar ik ben ook fan van zijn muziek en ik vind dat zijn album deze plek vandaag verdient.

Stand This Storm is, zoals gezegd, het debuutalbum van Schalks. De afgelopen jaren bouwde hij al een gedegen livereputatie op, onder meer door vele optredens bij de Popronde. Alleen, als duo met Mirte de Graaff op viool of met zijn zeer fijne liveband. Live combineert hij zijn eigen americanasongs op de setlist soms met obscure countrypareltjes of oude gospelsongs: iets dat perfect past bij de warme stem van deze oude ziel. Het album bevat negen eigen composities die allemaal zeer traditioneel klinken en van Americana naar meer seventies west coast folkrock a la Jackson Browne, James Taylor en Warren Zevon gaan. De basis bestaat uit Jaspers duidelijke en heldere zang, waarbij ieder woord duidelijk gearticuleerd is, en zijn akoestische gitaar. Ieder nummer is prachtig aangekleed, maar het is nooit teveel. Van een mondharmonica-intro van Jasper zelf tot heerlijk vuige, soms spookachtige vioolpartijen van Mirte, een subtiele baritongitaar - die meteen die bijzondere sfeer neerzet - of  een ruige elektrische gitaarsolo van Sam van Ommen. De onmisbare pedalsteelpartijen zijn van Diederik van den Brandt,  terwijl Boye Ingwersen wat songs van een een mooi onderlaagje voorziet op Hammond. Dan is er de ondersteundende stem van Laura Willem in refreinen, plus de altijd goede en diendende drums van Dirck Kroes. Bassist Madelief van Vlijmen wisselt moeiteloos af van van typische countrylickjes naar lekker melodieus.En dan de songs zelf. Het geheel is een vrij rustige plaat, met veel mooie songs die blijven hangen. De teksten zijn goed, duidelijk te verstaan en Jasper heeft al bewezen dat zijn nummers het moeiteloos kunnen opnemen tegen de klassiekers die hij in zijn livesets speelt. Het resultaat is dan ook een mooie, tijdloze plaat, die perfect is voor zomerse zondagochtenden. Laten we hopen dat die er nog veel komen dit jaar. 

Hier beluister je het hele album:

 

zoeken
zoeken