Release van de Week: Blue Flamingo - Metropolyphonica

Vandaag verschenen - 3 juni 2022

Muzieknieuws 03-06-2022 22:06

Hij maakte furore als 78-toeren dj - en dat doet hij nog steeds - maar ook is Ziya Ertekin alias Blue Flamingo 'gewoon' een muzikant die vandaag zijn prachtalbum Metropolyphonica op Excelsior Recordings uitbrengt.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een video en een Spotify-playlist.

Blue Flamingo schrijft bij de presentatie van Metropolyphonica: 'Het metrostation van Union Square moet een van de beste plekken zijn om de smeltkroes, die de stad New York nog steeds is, te ervaren.
Voorbij de toegangspoortjes speelt een jonge tiener Bach op een goedkope digitale piano. Even verderop, aangemoedigd door een uitzinnige menigte, tarten B-Boys uit de Bronx de zwaartekracht op pompende breakbeats die schallen uit een gettoblaster. Beneden op een van de perrons, drumt een man verwoed op plastic emmers. Een kaalgeslagen metalen prullenbak fungeert als hi-hat.

'Een punker met een baritonsaxofoon vuurt vanuit een van de voetgangerstunnels ronkende acidriffs af op omstanders. Via een trap aan de andere zijde van de entreehal galmt een op een oosters strijkinstrument gespeelde weeklacht bedwelmend naar beneden. Dit alles wordt vergezeld door frequente, schelle aankondigingen en het gedonder en geratel van metrostellen.

'Ik merk op dat ik de balans en het karakter van de verschillende geluidsbronnen kan beïnvloeden door mijzelf over het platform te verplaatsen. Geleidelijk smelt deze kakofonie in mijn hoofd samen tot één grote stadssymfonie die wordt opgevoerd door muzikanten uit alle hoeken en lagen van de stad.

I'k ben geraakt, omdat ik ‘mijn wezen’ gereflecteerd zie. Evenals een Metropool ben ik een kruispunt van culturen. Door mijn geschakeerde achtergrond is het mijn tweede natuur geworden om ogenschijnlijke tegenstrijdigheden met elkaar in harmonie te brengen. Daarom dit album.'

Ga maar luisteren! 

zoeken
zoeken