The Liverpool Guitar and Bass Show

Twee dagen, bas, bas, bas en Beatles

Muzieknieuws 07-04-2022 13:41

Op zaterdag 2 en zondag 3 april vond de Liverpool Guitar and Bass Show plaats. De Bassist boekte een retourtje Liverpool en kwam terug met een hoofd vol Beatlesliedjes en een schat aan mooie ervaringen. We spraken veel oude bekenden, we zagen veel mooie bassen en natuurlijk werd de stad zelf verkend.

Tekst en foto's: Chris Dekker

Als muziekliefhebber is het geen straf om een weekeinde in Liverpool door te brengen. Je landt op John Lennon Airport, het eerste dat je ziet is een gele onderzeeboot – yellow submarine klinkt misschien wat pakkender – en na een busrit van een half uur stap je uit op Liverpool One. Aan de ene kant van het busstation begint de binnenstad, terwijl aan de andere kant de Mersey ligt. Voordat je bij het bruine water bent, moet je langs de immense Royal Albert Docks. In de prachtige oude gebouwen vind je vele restaurants, galerieën en musea, alsmede ons hotel en daaronder The Beatles Story, uitkomend in een soort Beatles-supermarkt. De eerste vraag is meteen lastig: ga ik meteen naar de beurs – daar heeft mijn uitgever me immers voor naar Liverpool gestuurd – of ben ik rebels en ga ik eerst de binnenstad in om onder meer de befaamde Cavern Club en andere Beatles-gerelateerde plekken te bezoeken? Ik ben best nog wel een beetje rock 'n roll, daar ben ik door die zelfde uitgever voor aangenomen, dus de oude binnenstad wint het van de beurs. Het is gelukkig nog vroeg, een uur eerder dan in Nederland, en na een flinke stadswandeling – met natuurlijk Beatlesliedjes uit iedere winkel, restaurant, museum en café - en lunch is de Liverpool Guitar and Bass Show aan de beurt.


Foto: geen Liverpool zonder vioolbassen van Höfner.

De compacte maar gezellige beurs valt dit keer samen met de Liverpool Drum Show, dus het geheel is interessant voor je hele band. Qua bas- en versterkermerken is er genoeg te zien. Sheldon Dingwall kwam over uit Canada met zijn fanned frets en bij Chowny zien we de nieuwe modellen die nu in Engeland worden gebouwd, in plaats van in het verre oosten. De prijzen blijven scherp. Verder zagen we bassen van onder meer Aria Pro, Elrick, Warwick, Maruszczyk, Music Man, Höfner, Sadowsy, Markbass en Ibanez, versterkers van GR Bass, Warwick, Markbass en Laney. Het is fijn om de grote Laney Digbeth's eens te horen brullen, terwijl ik de nieuwe kleine speakerkasten van Warwick voor het eerst zie en hoor. GR Bass is natuurlijk bekend bij ons, door een eerder bezoek aan de fabriek in Monopoli. Basboeken? Accessoires? Snaren? Eigenlijk is alles wel aanwezig.


Foto: een muurtje Laney's.

Los van spullen zijn er veel oude bekenden. Russ Pritchard bast bij Noel Gallagher en kwam eerder in De Bassist voorbij. Hij komt uit Liverpool en zat ooit in The Zutons. Deze band brak nooit helemaal door, maar de heren en dame verdienden een aardig zakcentje (lees: ze kochten allemaal een huis) toen Amy Winehouse hun nummer Valerie besloot te coveren. Yolanda Charles (Robbie Williams, Paul Weller, Hans Zimmer) gaf een concert, Marco Mendoza een clinic en we liepen diverse andere bekende en minder bekende bassisten tegen het lijf. The Liverpool Guitar and Bass Show is een relatief kleine beurs, maar doordat bas, drums en gitaar worden gecombineerd, is het voor de hele band een leuk uitje.


Foto: jij zou ook lachen als je Valerie had geschreven!

Meer bassen? Op maandag bezocht ik de eerdergenoemde Beatles Story, met daarin drie vioolbassen: een Cavern-model, een zelfde bas als Macca's huidige model en een witte, door Klaus Voormann beschilderde Limited Edition. Natuurlijk ging ik niet naar huis zonder nog even te shoppen in de Beatleswinkel.. ..om thuis de Höfner 500/1 maar weer eens uit de koffer te pakken.


Foto: de kleine Warwick-kastjes hebben de ingang en tweeterbediening bovenop. Handig!Foto: Sadowsky, Warwick en Maruszczyk bij elkaar.Foto: er waren veel Dingwall's te proberen op de beurs en oprichter Sheldon kon je alles vertellen. De gigbags zien er trouwens ook te gek uit!Foto's: meer Dingwall.Foto: Chowny's worden nu in Engeland gebouwd en het merk is bezig met winkels in Nederland en België. Foto: Music Man kwam met diverse goedkopere en duurdere modellen langs.


Foto: Het Italiaanse Markbass toonde versterkers en bassen.


Foto: Ibanez was goed vertegenwoordigd in Liverpool...


Foto: ... net als Aria Pro. 


Foto: Rotosound was als Brits merk natuurlijk aanwezig en eigenaar Jason How deed een optreden met zijn te gekke band.

 

zoeken
zoeken